NOS Nieuws

Griekenland in problemen door 'gevangen' vluchtelingen

  • Ardy Stemerding/NOS
    'Overloopkampkamp' dat is opgezet door vrijwilligers.
  • Ardy Stemerding/NOS
    Op Lesbos komt een groep van 25 à 30 vluchtelingen aan

Griekenland zit in zijn maag met vele duizenden vluchtelingen die in het land 'gevangen' zitten nu de grens met de Balkanlanden zo goed als dicht is.

In heel Griekenland verblijven nu rond de 25.000 asielzoekers. Hooguit enkele honderden per dag krijgen toegang tot Macedonië, "maar dat zet geen zoden aan de dijk", zegt correspondent Marcel van der Steen. "De aanwas van nieuwe vluchtelingen is veel groter."

Via de eilanden komen er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dagelijks 3000 vluchtelingen bij. Griekenland kan de opvang en verzorging lang niet aan. De kampen zijn overvol, voor velen is geen fatsoenlijke slaapplaats.

'Ik dacht binnen twee weken in Amsterdam te zijn'

De regering in Athene vreest dat over enkele weken 70.000 mensen in Griekenland vastzitten. Daar zal het niet bij blijven, want de verwachting is dat de vluchtelingenstroom in het voorjaar sterk zal toenemen. Als er niets gebeurt, loopt het aantal vluchtelingen in Griekenland op tot 200.000 in de zomer, is de verwachting.

Griekenland is woedend op Oostenrijk en de Balkanlanden die uit ongeduld over een gezamenlijke EU-aanpak de Balkanroute vorige week vrijwel hebben geblokkeerd. Tot vorige week werden asielzoekers uit Syrië en Irak nog toegelaten tot Macedonië, maar nu mogen ook de meesten van hen niet het land in.

Dat weerhoudt de vluchtelingen in Griekenland er niet van om door te reizen. Van der Steen: "Ze gaan vaak per taxi naar een plek 17 kilometer van de grens en lopen de rest. Eerst hield de politie ze nog tegen, nu kan iedereen doorlopen."

De meeste mensen moeten buiten slapen, een enkeling heeft een tentje bij zich.

Correspondent Marcel van der Steen

De gevolgen zijn zichtbaar aan de Grieks-Macedonische grens, waar naar schatting van de UNHCR zo'n 8000 vluchtelingen wachten om door te reizen naar West-Europa. De officieuze grenspost, een opening in een afscheiding van prikkeldraad bij het Noord-Griekse Idomeni, wordt bewaakt door de Macedonische politie die gisteren 300 mensen doorliet. Daarna ging de grens weer op slot.

De provisorische opvang in Macedonië is lang niet groot genoeg. Sommigen zijn hier al een dag of acht, zegt Van der Steen. "Veel mensen moeten buiten slapen, sommigen hebben zelf een tentje bij zich."

Uit protest tegen de uitzichtloze situatie bezetten Syrische en Iraakse vluchtelingen een goederenspoorlijn bij Idomeni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl