NOS NieuwsAangepast

Halfnaakt opgehangen aan een brug

Het is een gruwelijke foto. Aan een brug in de stad Monterrey, in het noordoosten van Mexico, hangt het levenloze lichaam van een jonge vrouw. Voor zover bekend het laatste slachtoffer van de drugsoorlog in Mexico van 2010. Drugsbendes hangen hun slachtoffers regelmatig op aan bruggen, maar dat gebeurde niet eerder met een vrouw.

Haar bovenlijf is ontbloot, ze draagt alleen een blauwe spijkerbroek en witte sokken. Op haar rug en borstkas staat iets geschreven: "Yair", vermoedelijk een naam, al is daarover niets bekend. Ze heeft kort, blond haar, maar bij leven stond ze bekend als 'La Pelirroja': 'Roodhaar'.

Geen lieverdje

Gabriela Elizabeth Muñiz Támez, alias 'Roodhaar' omdat ze haar haar verfde, was geen lieverdje. De dochter van een redelijk succesvolle winkelier en moeder van een zoontje stond vooral bekend als keiharde crimineel en liefje van een beruchte 'sicario', een huurmoordenaar in dienst van een kartel. Ze leidde een bende die was gespecialiseerd in ontvoeringen.

De slachtoffers waren meestal mensen zoals haar vader: zelfstandige ondernemers in en rond het stadje Allende, in het noordoosten van Mexico. Ze ontvoerde hen en dreigde de familie lichaamsdelen van het slachtoffer af te snijden als er niet werd betaald. De meeste mensen betaalden: bedragen van rond een ton in euro's.

In juli 2009 werd ze opgepakt. Dat kostte nog enige moeite: corrupte politiemensen probeerden haar arrestatie door collega's te verhinderen. Vergeefs: 'Roodhaar' werd aan de pers gepresenteerd en belandde achter de tralies.

Tot vorige week: toen kreeg ze ineens last van haar maag. Op aandringen van de gevangenisarts werd ze overgebracht naar het ziekenhuis. Op weg daar naartoe vielen gewapende mannen de drie cipiers aan die haar begeleidden. 'Roodhaar' werd meegenomen. De directeur van de gevangenis, de cipiers en de arts zijn op non-actief gesteld op verdenking van medeplichtigheid aan haar 'ontsnapping'. Iedereen ging ervan uit dat de bendeleider was bevrijd door haar vrienden.

Drugsoorlog

Het zat anders: de 31-jarige Gabriela Elizabeth is waarschijnlijk door rivaliserende bendeleden ontvoerd. Het onderzoek naar haar dood loopt nog, maar alles wijst erop dat ze is gemarteld voor ze om het leven werd gebracht. Ze is daarmee een van de 12.658 doden in Mexico in 2010. Elke veertig minuten een moord , elke dag een gruwelijke foto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl