John van den Brom won in 2016 acht keer op rij met AZ
NOS Voetbal

Van den Brom vol vertrouwen terug op het oude nest

Zijn resultaten in 2016 zijn onovertroffen. Met zeven overwinningen in de eredivisie plus een bekerzege op HHC Hardenberg meldt John van den Brom zich zondag als trotse trainer van AZ in de Arena om het Ajax lastig te maken.

Ajax, de nummer twee en enig overgebleven concurrent van PSV in de titelstrijd, zou graag swingen zoals de Alkmaarse nummer drie van de ranglijst de afgelopen weken doet, maar de punten vergoeden veel in Amsterdam.

Speler en trainer in Amsterdam

Van den Brom heeft een warme band met Ajax. Hij was er twee seizoenen (1993-1995) als speler actief en kwam daarin tot 52 wedstrijden. Frappant detail: zijn eerste wedstrijd was om de Super Cup tegen Feyenoord (4-0 winst), zijn laatste een competitiewedstrijd tegen Feyenoord (5-0 winst).

Van den Brom keerde in 2004 terug in Amsterdam als trainer van Jong Ajax, om er vervolgens ook nog twee seizoenen als hoofd jeugdopleiding te werken. Met Jong Ajax en met de A1 werd hij kampioen. Spelers die onder hem in de jeugd actief waren, zijn Ryan Babel, Urby Emanuelson, Kenneth Vermeer en Hedwiges Maduro.

  • ANP
    John van den Brom scoort voor Ajax in 1995
  • ANP
    John van den Brom en Fred Grim bij Jong Ajax in 2004

Plezier

In 2007 vertrok hij uit Amsterdam om hoofdtrainer van AGOVV te worden. De rode draad in zijn trainersloopbaan die hem via ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht in Alkmaar deed belanden, is plezier. En doorgaans aanvallend voetbal.

Vorig seizoen eindigde hij met AZ al als derde, nu lijkt die klassering opnieuw een reële optie. Het gat met de tegenstander van vanmiddag is (te) groot: Ajax heeft liefst achttien punten meer.

Doelpunten Van den Brom bij Ajax

Van den Brom staat bekend als een teambuilder, die als geen ander een goede sfeer in zijn selectie kan creëren. Toen hij Amsterdam verliet, was dat omdat hij het echte veldwerk was gaan missen.

"Samenwerken met een team is het mooiste dat er is", verklaarde hij destijds. De trainer Van den Brom: "Mijn kijk op voetbal is dezelfde als die van Ajax."

Het Ajax van dit seizoen zal Van den Brom niet echt aanspreken. Onder trainer Frank de Boer incasseren de Amsterdammers weinig treffers, maar aanvallend schort er nogal wat aan. De oefenmeester beslist voor april of hij volgend seizoen nog bij Ajax werkt. Van den Brom geldt als een potentiële opvolger van De Boer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl