Leonardo DiCaprio en Brie Larson, kanshebbers op een Oscar
NOS Nieuws

Bij Oscars draait het om waargebeurd en 'echte mensen'

  • Lambert Teuwissen

    Redacteur

  • Lambert Teuwissen

    Redacteur

Eén ding lijkt vooraf duidelijk bij de uitreiking van de Oscars: dit moet het jaar van Leonardo DiCaprio worden. Zijn film The Revenant maakt kans op twaalf gouden beeldjes en hijzelf wil na vijf vergeefse nominaties ook wel eens een Oscar mee naar huis nemen. Als hij nu niet wint, zou dat neerkomen op een persoonlijke belediging.

Voor The Revenant, een film over een negentiende eeuwse bonthandelaar die voor dood wordt achtergelaten in de Amerikaanse wildernis, kroop DiCaprio door de sneeuw, zwom in ijzigere rivieren en at zelfs een rauwe bisonlever, terwijl hij vegetariër is. Dat moet toch, 22 jaar na zijn eerste nominatie voor What’s Eating Gilbert Grape, voldoende zijn?

De film maakt verder nog kans op onder meer Beste Film en Beste Regie voor Alejandro Iñárritu, die vorig jaar dezelfde prijzen won met Birdman. Tom Hardy, die de meedogenloze tegenstander van DiCaprio speelt, maakt kans op een Oscar voor Beste Bijrol.

Hardy speelt ook de hoofdrol in de grootste concurrent van The Revenant: Mad Max: Fury Road. Dit dystopische extravaganza vol ronkende motoren, spectaculaire woestijnachtervolgingen en extreme special-effects is bepaald niet het soort film dat je snel bij de Oscar zult zien. Zomerblockbusters maken niet vaak kans op Oscargoud.

Het werk van regisseur George Miller (die ook de oorspronkelijke films met Mel Gibson regisseerde) sleepte maar liefst tien nominaties in de wacht. Daaronder zijn de technische Oscars voor bijvoorbeeld geluid en montage, maar ook Beste Regie en Film.

Naast de Beste Film-nominatie voor Mad Max werd ook Matt Damons The Martian voor de belangrijkste Oscar genomineerd. Het is bijzonder dat twee sciencefictionfilms meedingen, omdat er sinds 2000 slechts twee in de categorie genomineerd werden: Gravity en District 9. The Martian maakt daarnaast nog kans op zes andere prijzen, waar onder Beste Film en Script.

Historisch en waargebeurd

Dit jaar mag dan uitzonderlijk zijn voor SF, de oude favorieten blijven overheersen: historisch drama en waargebeurd. Dat geldt bijvoorbeeld voor het merendeel van de Beste Film-nominaties: Spotlight gaat over het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, The Big Short over de kredietcrisis, Bridge of Spies is een Koude Oorlogdrama. Het verhaal van Brooklyn, over een Iers meisje dat een nieuw leven opbouwt in de VS, mag dan fictief zijn, het speelt zich wel af in de jaren 50.

Eddie Redmayne is genomineerd voor zijn rol van transgender Lili Elbe in de film The Danish Girl

Voor de acteursprijzen geldt dezelfde stelregel: van de twintig rollen zijn er twaalf gebaseerd op echte mensen. Neem bijvoorbeeld Bryan Cranston als schrijver Dalton Trumbo, Michael Fassbender als Steve Jobs of Eddie Redmayne (winnaar vorig jaar als Stephen Hawking) als de transgender schilder Lili Elbe.

Brie Larson

Bij de vrouwen geldt dat voor onder anderen Kate Winslet (Steve Jobs), Alicia Vikander (The Danish Girl) en Rachel McAdams (Spotlight). Ook Oscarlieveling Jennifer Lawrence (één Oscar en drie nominaties voor haar 25ste) speelt een min of meer fictieve versie van homeshoppingkoningin Joy Mangaro.

Grote kanshebber voor Beste Actrice lijkt echter Brie Larson te zijn, voor haar rol in het drama Room, losjes geïnspireerd op het Oostenrijkse zedenzaak rond Joseph Fritzl.

Brie Larson won al een Golden Globe voor haar rol in Room

Bij de acteurs is het verder nog interessant om te vermelden dat Cate Blanchett met Carol snel op weg is de Meryl Streep van haar generatie te worden met zeven nominaties (ze won het beeldje al twee keer). Ook de nominatie van Sylvester Stallone (Creed) voor Beste Bijrol is bijzonder, omdat hij in 1976 werd genomineerd voor dezelfde rol, Rocky Balboa. Dat kwam in het verleden zes keer eerder voor, onder andere Al Pacino voor The Godfather en Paul Newman voor The Hustler en The Color of Money.

Met zijn nominatie voor de muziek van Star Wars: The Force Awakens vergroot componist John Williams zijn record van meeste nominaties voor een levende persoon naar vijftig. Alleen Walt Disney blijft hem voor als meest genomineerde persoon ooit, met 59 stuks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl