Anass Achahbar vorig jaar in de eredivisiewedstrijd tegen PSV
NOS Voetbal

Achahbar en het eindeloze alles of niets

Al jaren staat hij te boek als een van de grootste talenten van Feyenoord, maar Anass Achahbar moet al heel lang wachten op zijn definitieve doorbraak. Op een alles volgt steeds een niets. Waarom eigenlijk? De 22-jarige spits heeft ontegenzeggelijk talent, maakt prachtige goals en het Rotterdamse publiek adoreert hem.

Ruim een jaar geleden heeft Achahbar in de winterstop een gesprek met trainer Fred Rutten. De boodschap is duidelijk. De trainer heeft vertrouwen in de aanvaller, maar Achahbar moet wel fitter worden. De boodschap lijkt aan te komen.

'Geduld loont altijd'

In februari vorig jaar maakt hij als invaller zijn eerste minuten van het seizoen en in maart volgt zijn eerste goal tegen FC Dordrecht (1-2), in blessuretijd. Zijn eerste basisoptreden in de confrontatie met PSV (2-1) bekroont hij met twee prachtige treffers.

"Ik heb hier lang op moeten wachten", zegt Achahbar na afloop van het duel met PSV. "Het vertrouwen van een trainer en teamgenoten is voor elke speler belangrijk. Je moet geduld hebben. Geduld loont altijd."

  • ANP Pro Shots
    22 maart 2015 was de dag van Anass Achahbar: twee fraaie goals tegen PSV
  • Pro Shots
    Anass Achahbar de held van Feyenoord in de wedstrijd tegen PSV
  • ANP Pro Shots
    Anass Achahbar maakt de winnende goal tegen FC Dordrecht (1-2)
  • Pro Shots
    Anass Achahbar baalt van gemiste kans in de play-offwedstrijd tegen sc Heerenveen, in mei 2015

In zijn volgende duel met AZ vindt Achahbar opnieuw op fraaie wijze het net. Zijn vier goals in drie wedstrijden leiden tot een nieuw contract tot medio 2017, maar niet tot een definitieve basisplek. Feyenoord haalt in de zomer van 2015 met Michiel Kramer, Eljero Elia en Dirk Kuijt drie nieuwe aanvallers en Colin Kazim-Richards blijft.

Achahbar moet opnieuw in de wachtkamer plaatsnemen. Evenals in de voorgaande jaargang krijgt hij onder de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst geen minuut speeltijd in de eerste seizoenshelft.

Met de schorsing en het vertrek van Colin Kazim-Richards komt er enige verbetering in zijn perspectief. En de slechte prestaties van Feyenoord na de winterstop vragen om verandering. Het publiek roert zich. Waarom krijgt Achahbar geen kans?

De omhaal

Na zijn eerste speelminuten tegen PSV (0-2) tekent Achahbar in het volgende duel met sc Heerenveen voor spektakel. Met een prachtige omhaal maakte hij de gelijkmaker. Door de 2-1 nederlaag heeft zijn doelpunt geen waarde. Drie dagen na zijn omhaal mag Achahbar nog invallen tegen ADO Den Haag. Daarna blijft het angstvallig stil, alweer.

De omhaal van Achahbar

De degradatie van Michiel Kramer naar de bank betekent voor Achahbar een gang naar de tribune. Geen Achahbar bij de selectie in het bekerduel met Roda JC. Een nieuwe mokerslag. Hij toont karakter door voor de verlenging in Kerkrade het veld te betreden en zijn ploeggenoten mentaal te ondersteunen.

'Kind van Feyenoord'

"Vaak vragen mensen aan mij: hoe doe je dat toch, wondergoals maken en dan weer plaatsnemen op de bank of zelfs de tribune?", laat Achahbar weten via Facebook. Zijn uitleg: "Ik ben een kind van Feyenoord."

Anass Achahbar treurt na de nederlaag tegen Heerenveen, ondanks zijn wereldgoal

"Ik heb er al 17 jaar opzitten bij deze prachtige club en daar ben ik supertrots op", gaat de Hagenaar verder. "Ik ben een mens dat geduld heeft en nuchter is. Feyenoord is vanaf dag één mijn droomclub geweest, als jochie stond ik vier keer per week te wachten op de trein die mij naar Rotterdam bracht. Regen, sneeuw, onweer. Het maakte me niet uit."

"Al het harde werk is niet voor niks geweest", vervolgde hij. "We zijn er bijna."

'Achahbar moet fitter worden'

De liefde voor de club is intens, maar coach Giovanni van Bronckhorst onthult dat nog niet alles in orde is. Achahbar speelt niet voor niks zo weinig. "Anass moet fitter worden", aldus de coach tijdens een persconferentie halverwege februari. "We zijn hard bezig om hem op niveau te krijgen. Hij moet zorgen dat hij het 90 minuten kan volhouden."

Het zijn vrijwel dezelfde woorden die Rutten vorig jaar al bezigde. De fitheid van Achahbar is in een jaar tijd blijkbaar niet veel verbeterd. De reactie van Achahbar tegen RTV Rijnmond: "Dat is aan de trainer. Ik ben keihard aan het trainen en probeer het ongelijk te bewijzen."

Van Bronckhorst: Achahbar moet fitter worden

Ruim een week later keert Kramer terug in de basis en mag Achahbar weer op de bank plaatsnemen. Het publiek scandeert zijn naam en in de 77ste minuut valt hij in. Een dag later laat Achahbar zich met drie doelpunten gelden in het duel van het tweede met PEC Zwolle (2-5).

'Achahbar maakt stappen'

Op de persconferentie in de aanloop naar het duel met FC Utrecht geeft Van Bronckhorst aan een positieve ontwikkeling te signaleren. "De hoop en het zicht op spelen worden groter", aldus de coach. "Dat zie je aan hem, hoe hij op het trainingsveld staat, hoe hij speelt bij de beloften, hoe hij invalt. Over Anass zijn we de laatste weken heel tevreden en dat weet hij."

Van Bronckhorst: Achahbar kan van grote waarde zijn

Achahbar volgt bij Feyenoord tegenwoordig een speciaal programma om fitter te worden en dat werkt volgens zijn coach. Die negentig minuten komen eraan. "Hij maakt stappen. Hoe langer hij dat doet, hoe fitter hij wordt, hoe langer hij het volhoudt. Hij is daar hard mee bezig en we steunen hem daarin."

"Ik heb hem niet voor niets laten invallen tegen Roda", vervolgt Van Bronckhorst. "Hij heeft een moeilijke periode gehad, maar nu gaat het heel goed met hem. Anass kan van grote waarde zijn. Hij blijft natuurlijk een groot talent en een goede spits."

Met het uitduel met FC Utrecht en de bekerwedstrijd tegen AZ voor de boeg, breekt voor Feyenoord de week van de waarheid aan. Een ideale gelegenheid voor Achahbar om zich te laten zien. Als hij de kans krijgt. Een nieuwe periode van niets betekent een nieuwe domper. Een nieuw alles een einde aan het niets. Voor even of altijd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl