Vluchtelingen betogen aan Grieks-Macedonische grens

Demonstranten aan de Grieks-Macedonische grens AFP

Enkele honderden vluchtelingen die zijn gestrand voor de Grieks-Macedonische grens hebben gedemonstreerd voor openstelling van de grens. Met de armen ineen scandeerden de vluchtelingen 'Help Ons' en 'Open de grenzen'.

In de grensplaats Idomeni wachten 4000 mensen tot ze kunnen doorreizen naar West- en Noord-Europa. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/5Vluchtelingen protesteren bij Macedonische grens
2/5Macedonie laat nog maar druppelsgewijs vluchtelingen de grens over AFP
3/5Veel mensen zijn gestrand bij Idomeni AFP
4/5 AFP
5/5Het tentenkamp in Idomeni, bij de grens tussen Griekenland en Macedonië AFP

In Griekenland zijn naar schatting 20.000 migranten gestrand na het besluit van de Balkanlanden om nog maar een een zeer beperkt aantal vluchtelingen per dag door te laten. In ruim honderd Europese steden zijn er vandaag aanhankelijkheidsbetogingen voor de vluchtelingen.

Correspondent Marcel van der Steen zag bij de grens bij Idomeni dat Duitse vrijwilligers ervoor zorgen dat de duizenden vluchtelingen te eten hebben.

Marcel van der Steen
@marcelvdsteen
In #Polykastro, close to #Idomeni, German volunteers hand out about 5000 meals a day. "UN doesn't care."
3 jaar geleden

De Europese ministers van Justitie kwamen gisteren in Cyprus overeen dat de maatregelen om de vluchtelingenstroom in te dammen in onderling overleg moeten worden genomen. Griekenland beklaagt zich er juist over dat de sluiting van de Balkanroute voor de vluchtelingen niet is afgestemd met Athene.

In Griekenland zijn in allerijl opvangkampen bijgebouwd. Wegens de sluiting van de grens worden migranten langer op de eilanden gehouden. Verder puilen de opvangplaatsen uit in Athene, Piraeus en in Thessaloniki.

STER Reclame