Hakim Ziyech (rechts) en Bruno Uvini
NOS Voetbal

Op het veld wint FC Twente weer, nu daarbuiten nog

  • Bert Schabbink

    Redacteur

  • Bert Schabbink

    Redacteur

Zelfs na vier overwinningen op rij willen ze van uitbundigheid bij FC Twente niets weten. De sportieve zorgen zijn voorlopig afgewend, maar de Enschedese club is nog lang niet uit de financiële en bestuurlijke problemen.

De KNVB heeft aangekondigd dat begin maart de resultaten van het onafhankelijke onderzoek bekend worden gemaakt. Onderzoeker Ben Knüppe legt de laatste hand aan zijn bevindingen en zal daar dus volgende week mee naar buiten komen.

Wanorde

Naar aanleiding van dat onderzoek zal ook veel duidelijk worden over de toekomst van FC Twente. Moet de club bloeden voor de Doyen-affaire, het gerommel bij transfers en de financiële wanorde die ex-voorzitter Joop Munsterman heeft achtergelaten? En wat zijn de persoonlijke gevolgen voor bijvoorbeeld directeur Gerald van den Belt of de raad van commissarissen?

Ook de gemeente Enschede is opdrachtgever voor het onderzoek. De raad wil voor 32 miljoen euro een garantstelling afgeven, maar dan moet FC Twente wel een licentie hebben. Na een eerdere straf heeft Twente nu een licentie onder voorwaarde. Pas als de aanbevelingen van het onderzoek van Knüppe zijn uitgevoerd, krijgt Twente de licentie terug.

Eigenlijk is het een klein wonder dat het, met die dreigende donkere wolk boven de club, op het veld zo goed gaat. De ploeg die voor de winterstop zo dolende was, is met een paar kleine ingrepen weer terug op de rails.

FC Twente-trainer René Hake

Tapia

Essentieel is het vertrek van Renato Tapia geweest. Die transfer en het enorme aantal tegendoelpunten noopte coach René Hake tot de keus voor meer zekerheid. Het centrale duo Bruno Uvini en Joachim Andersen beperkt zich nu tot verdedigen.

Op het middenveld is controleur Kamohelo Mokotjo opgebloeid na het vertrek van de veel avontuurlijker ingestelde Tapia. Ook Felipe Gutiérrez speelt veel taakgerichter. Waar Hakim Ziyech voor de winterstop bijkans zelf zijn eigen voorbereiding moest afronden, is hij nu minder nadrukkelijk aanwezig. Ziyech werd de aanvoerdersband ontnomen na een kritisch interview in de Volkskrant en een transfer was hem niet gegund.

De verminderde afhankelijkheid van de zichtbaar teleurgestelde Ziyech heeft Twente als team goed gedaan. In de aanval is de wederopstanding van Jerson Cabral opzienbarend. Aan het begin van dit seizoen deed Twente er nog alles aan om de buitenspeler te lozen, nu verandert alles in goud wat Cabral aanraakt. Ballen van vijfentwintig meter waaien erin (tegen Cambuur) en zelfs een totaal verkeerd geraakte bal mondde uit in een goal (tegen Heerenveen).

Veerkracht

De gezondheidsproblemen van Stefan Thesker (tumor) en Jari Oosterwijk (hartritmestoornissen) wierpen het moreel ook ver terug. Het tekent de enorme veerkracht van Twente dat de prestaties toch naar boven zijn omgebogen. Maar de belangrijkste tegenstander voor de Tukkers staat helaas niet op het veld, dat zal de komende week blijken.

Jerson Cabral (boven) met Chinedu Ede en Jari Oosterwijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl