ANP
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe politiechef: meer ruimte voor regionale eenheden

De nieuwe korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil regionale eenheden weer meer ruimte geven om zaken zelf te regelen. Hij vindt de nieuwe gecentraliseerde structuur op sommige vlakken te rigide, zegt hij in een interview met Trouw. De politiebond ACP reageert positief en is blij dat meer maatwerk mogelijk wordt. Voorzitter Van de Kamp sprak in het NOS Radio 1 Journaal van een enorme klus.

"In het land is vraag naar meer lokale flexibiliteit", stelt Akerboom, die volgende week begint als korpschef. Hij geeft als voorbeeld het feit dat iedere regionale eenheid hetzelfde aantal en type politievoertuigen krijgt.

"We moeten daarin minder rigide zijn", zegt hij. "Hetzelfde geldt voor de inzet van wijkagenten, of andere accenten die in het politiewerk worden gelegd. Laat de regionale eenheden dat zelf regelen."

Centralisering

Akerboom wil geenszins de centralisering terugdraaien die onder leiding van zijn voorganger Gerard Bouman is ingevoerd. Die was volgens Akerboom nodig, onder meer om efficiënter te worden. "Ik ga niet met een haakse bocht vanaf volgende week de reorganisatie terugdraaien, maar ik wil wel meer ruimte voor de politiemedewerkers in het land."

Akerboom wijst erop dat de reorganisatie nog lang niet klaar is. Hij benadrukt dat de politie het financieel niet breed heeft, maar wel te maken heeft met grote kwesties als de aanpak van terrorisme en het vluchtelingenprobleem.

"Ik zie een politiekorps dat kraakt en dat baart mij zorgen", zegt Akerboom. Hij sluit niet uit dat hij te zijner tijd om extra budget bij de minister zal vragen. "Ik vraag me af of de politie zonder extra geld kan blijven doen wat ze nu doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl