ANP

Staatssecretaris Dekker blijft bij zijn benoeming van Bruno Bruins als voorzitter van de raad van toezicht van de NPO. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat hij de benoeming niet terug zal draaien en dat die volgens hem niet onwenselijk is.  

CDA, D66, SP, PvdD, groep Kuzu/Öztürk en 50Plus hadden Dekker gevraagd de benoeming terug te draaien. Volgens de partijen is de benoeming niet rechtsgeldig omdat Bruins ook bestuursvoorzitter is bij het UWV, een instantie die onder de verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

De Kamer heeft er ook problemen mee dat Bruins lid was van de VVD. In korte tijd werden namelijk de drie VVD'ers met goedkeuring van Dekker benoemd.

Toezeggingen

Volgens Dekker is er met het werk van Bruins bij het UWV geen probleem omdat de uitkeringsinstantie een zelfstandig bestuursorgaan is. Ook ziet hij geen problemen in het feit dat Bruins actief was voor zijn partij. 

Dekker beloofde eerder al dat in de toekomst de minister geen rol meer heeft bij benoemingen van het bestuur van de NPO en de regionale omroep.

Achter de schermen zoekt Dekker naar oplossingen om zijn Mediawet alsnog door het parlement te krijgen. Vandaag sprak hij in Utrecht met een aantal senatoren. Wat dat heeft opgeleverd is niet bekend. Dat zal dinsdag tijdens het vervolg van het debat in de Eerste Kamer blijken.

STER reclame