Gianni Infantino is de nieuwe voorzitter van de FIFA
NOS Voetbal

Infantino blij met voorzitterschap, KNVB blij met Infantino

Gianni Infantino is er maar wat trots op dat hij de nieuwe voorzitter is van de FIFA. In zijn overwinningsspeech liet hij weten zijn gevoelens nauwelijks te kunnen omschrijven. "De weg hiernaartoe is een lange reis geweest. Een reis waarop ik veel fantastische mensen heb ontmoet. Ik wil een voorzitter zijn voor iedereen."

Infantino is voor een periode van drie jaar gekozen. De Zwitser zei het geschonden vertrouwen in de wereldvoetbalbond te willen herstellen. "Ik wil met iedereen samenwerken om een nieuw tijdperk te beginnen. Een tijdperk waarin voetbal weer centraal komt te staan."

Een glimlach door het voetbal

Twee uur na zijn verkiezing zei Infantino op een persconferentie dat hij sterk wil inzetten op de ontwikkeling van voetbal wereldwijd. "De mensen moeten een FIFA leren kennen die hen helpt voetbal te ontwikkelen, die een glimlach tovert in de ogen van de kinderen."

Voor zijn ontwikkelingsplannen wil Infantino veel geld uittrekken. "Als de FIFA vijf miljard inkomsten heeft dan moet er 1,5 miljard naar voetbalontwikkeling kunnen", zei hij. "We kunnen bezuinigen op andere zaken, daar ben ik zeker van."

Van Praag heel tevreden met 'brandschone Infantino'

KNVB-voorzitter Michael van Praag is blij met de winst van Infantino. "Hij was de kandidaat van de KNVB. Hij heeft gewonnen, dus wij zijn tevreden." Van Praag roemt Infantino's werkethiek. "Ik ken hem al zes jaar. Hij is een no-nonsense figuur die geen koninklijke behandeling hoeft. Hij gaat gewoon morgen aan het werk."

Ook Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, is zeer tevreden met de verkiezing van Infantino. "Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen. Dit is wat FIFA nodig heeft. Hier knokken we al een hele tijd voor. De campagne van Infantino was geweldig, zijn verhaal deugde. Maar nu begint het echte werk pas. Er is een berg werk te doen en daar gaat de KNVB waar nodig hem bij helpen."

Toekomst UEFA nog ongewis

Nu Infantino voorzitter is geworden van de FIFA en Michel Platini geschorst is als voorzitter van de UEFA lijkt de weg vrij te zijn voor Van Praag om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de UEFA. Daar wilde hij echter nog niet op vooruitlopen.

Van Praag: "Volgende week komen we met de UEFA bijeen om over de ontstane situatie te spreken. We weten dat we een nieuwe secretatis-generaal nodig hebben. Over Platini hebben we gezegd dat we zijn beroep afwachten en die procedure loopt nog. Pas daarna kan ik er iets zinnigs over zeggen."

Zonnige toekomst

Met de verkiezing van Gianni Infantino als FIFA-baas komt er een einde aan het interim-voorzitterschap van Issa Hayatou. De Kameroener wenste zijn opvolger het beste. "Maak de toekomst van deze organisatie weer zonnig'', zei hij.

Hayatou was sinds de schorsing van Sepp Blatter in oktober interim-voorzitter. Voor de 209 leden van de wereldvoetbalbond had hij een duidelijke boodschap. "Geweldig dat we de hervormingen hebben aangenomen die noodzakelijk zijn voor de toekomst van de FIFA. Schaar je achter de nieuwe president, herstel het vertrouwen."

Juiste man op de juiste plek

Michel D'Hooghe het Belgische bestuurslid van de FIFA, denkt ook dat Infantino de juiste man is op de juiste plek. "Om zijn taalvaardigheid, zijn engagement, zijn passie voor het voetbal. Ik weet zeker dat hij zich voor tweehonderd procent zal inzetten om van FIFA weer het mooie instituut te maken dat de FIFA hoort te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl