Delamanid

Tuberculose-medicijn niet beschikbaar voor patiënten

Een relatief nieuw en goed werkzaam medicijn tegen tuberculose is niet beschikbaar in de landen waar veel tuberculose-patiënten wonen, omdat de fabrikant het middel niet geregistreerd heeft in die meestal arme landen.

Artsen zonder Grenzen, dat al dertig jaar wereldwijd betrokken is bij de strijd tegen tuberculose, meldt dat de prijs van het medicijn bovendien veel te hoog is voor die landen. Het gaat om het middel delamanid van de Japanse farmaceut Otsuka.

Subsidie

Een behandeling van zes maanden met delamid kost in arme landen ongeveer 1550 euro. Die prijs is al gesubsidieerd door het Global Fund to fight Aids, Tuberculosis and Malaria (GFATM), maar is toch nog veel te hoog voor arme landen.

Naast het nieuwe middel moeten patiënten nog een aantal andere medicijnen nemen die samen tussen de 900 en 4100 euro kosten.

Ongevoelig

Tot nu toe is delamanid geregistreerd in Duitsland, Japan, Zuid-Korea en en het Verenigd Koninkrijk. De ziekte komt vooral voor in heel Azië, vrijwel geheel Afrika, delen van Latijns-Amerika en sommige Europese landen.

Daardoor hebben nog maar 180 patiënten geprofiteerd van delamanid, een van de twee middelen die de laatste vijftig jaar ontwikkeld zijn tegen tuberculose. Het is ook werkzaam tegen varianten van de ziekte die ongevoelig zijn voor alle andere geneesmiddelen.

Artsen zonder Grenzen maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het middel voor tuberculose-patiënten. De organisatie roept Otsuka op delamanid te registeren in de landen waar het echt nodig is en de prijs te verlagen tot 450 euro per behandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl