Een flexwerker bij Ola
NOS Nieuws

EC bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt

De Europese Commissie uit in een nieuw landenrapport (.pdf) zijn zorgen over de Nederlandse arbeidsmarkt. De werkloosheid daalde in 2015, maar het aantal langdurig werklozen steeg nog wel. En de banen die erbij kwamen, betroffen vooral tijdelijke contracten en zelfstandigen.

Volgens de Commissie is er weinig doorstroming van tijdelijk naar vast werk en brengt dat een risico van tweedeling op de arbeidsmarkt mee.

Zzp'ers

De Commissie maakt zich ook zorgen over de positie van zelfstandigen. Die zijn vaak niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en bouwen ook vaak te weinig pensioen op. Daardoor staat de houdbaarheid van het socialezekerheidsstelsel op de lange termijn op het spel, staat in het rapport.

De Commissie is verder kritisch over de Nederlandse uitgaven aan research en development. Zowel de overheid als het bedrijfsleven zou daar meer geld aan moeten uitgeven, want dat kan Nederland in de toekomst meer economische groei opleveren.

Er zijn ook positieve punten: het economisch herstel wint aan kracht, de huizenmarkt is verbeterd en de overheidsfinanciën hebben de crisis betrekkelijk goed doorstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl