Michael Jacksons album Off the Wall Tilemahos Efthimiadis-Flickr/Creative Commons/BY 2.0

"MJ wordt mijn nieuwe naam, ik wil een totaal ander persoon worden. Ik wilde de beste zanger en danser worden", schreef Michael Jackson in 1979 op een papiertje. "I wanna shock the world."

Het briefje komt nu naar voren in de nieuwe documentaire over de popster: Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall. De docu komt tegelijk met een nieuwe uitgave van de plaat Off the Wall uit 1979

Op het album staan hits als Rock with You en Don't stop 'till You Get Enough. De heruitgave bewijst dat ruim zes jaar na de dood van de King of Pop zijn muziek nog altijd springlevend is.

"De documentaire gaat alleen over muziek en is daarom voor liefhebbers een must-see", zegt Radio 2-dj en Michael Jackson-kenner Corné Klijn. "Off the Wall is de basis geweest voor het geluid van Jackson zoals wij dat kennen."

In Off the Wall ging Jackson voor het eerst de samenwerking aan met Quincy Jones, de producer met wie hij later ook Thriller zou maken. Thriller is nog altijd het best verkochte album ooit. 

"Thriller was er nooit gekomen zonder Off the Wall. Dat album is een manifest waarin Michael Jackson afrekent met alles wat hij daarvoor heeft gedaan. Hij wilde niet meer gezien worden als de zanger van de Jackson 5", zegt Klijn. "Met Off the Wall sloeg Jackson een nieuwe weg in." 

Lee

Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall is geregisseerd door Spike Lee, die eerder de documentaire Bad 25 maakte over het album Bad. Hij is ook nog van plan om een documentaire te maken over het album Thriller. 

"Thriller mag dan het best verkocht zijn, voor de echte fans is Off the Wall zijn beste album", zegt Klijn. "Ik weet wel wat ik dit weekend ga draaien."

STER reclame