Het reddingsteam van het Rode Kruis maakt zich klaar voor om de Nederlanders te zoeken AFP

Een groep van dertien Nederlanders wordt al uren vermist in een lawinegebied in Noorwegen. De groep zou door onbekende oorzaak in nood zijn gekomen. Het Rode Kruis is in samenwerking met de politie een reddingsactie gestart.

De Noorse reddingsbrigade kreeg vanmorgen rond 08.00 uur een noodoproep vanuit de plaats Grotli in Oppland. Het laatste contact was volgens Iris van Deinse van het Rode Kruis om 08.30 uur. "Daarna is er nog wel rond 10.30 uur een soort bevestiging van de locatie gekomen."

De groep Nederlanders is volgens de politie tussen de 25 en 40 jaar oud. Ze zijn op sneeuwschoenen aan het wandelen in Grotli, een populair bergachtig gebied voor wandelaars. 

Trektocht van hut naar hut

De Nederlanders waren sinds 21 februari bezig met een trektocht van hut naar hut. "De Noorse autoriteiten hebben wel een vermoeden naar welke hut ze op weg waren", vertelt correspondent Rolien Créton. "Ze hebben contact met een Nederlandse contactpersoon die meer weet over hun reis."

Hendrika van Harten, de eigenaresse van Hotel Pollfoss in Skjak, ontving de groep in de nacht van dinsdag op woensdag. "Ze waren al een paar dagen bezig met de trektocht. Na de overnachting hier zijn ze verder gegaan."

De groep maakte een reis met een groep van Spring Reizen, dat onderdeel is van het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON). "Ze maakten vaker van dit soort tochten", vertelt Van Harten.

Slecht weer

Volgens Van Deinse van het Rode Kruis proberen de Noorse collega's met man en macht de Nederlanders te vinden. "Een deel van het team is gaan lopen en een deel is op sneeuwscooters gaan rijden."

Het gebied is door slecht weer op dit moment moeilijk te bereiken. Een reddingshelikopter die bij de Nederlanders probeerde te komen, moest terugkeren. Het sneeuwt al een paar dagen in het gebied.

De hulpdiensten weten niet wat er aan de hand is. Het gebied heeft een slechte dekking van het mobiele telefoonnetwerk. Het Rode Kruis is inmiddels met honden en 25 vrijwilligers onderweg om de Nederlanders te zoeken. Ook zijn er lawine-experts mee naar het gebied.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er 13 Nederlanders worden vermist en zegt dat het in contact staat met de Noorse autoriteiten.

Grotli, de plaats in Noorwegen waar de Nederlanders worden vermist NOS

STER reclame