NOS Voetbal

'Gouden eeuw' moet Chinees voetbal naar de top brengen

Waarom voetbalt Gervinho in China? Een goed contract...

De Chinese voetbalclubs lieten zich de afgelopen maanden gelden op de transfermarkt. Jackson Martinez - een gerenommeerde naam in Europa - werd voor maar liefst 42 miljoen aangetrokken door Guangzhou Evergrande. Deze week maakte hij zijn debuut, in een leeg stadion.

Hij had zich een mooier debuut voorgesteld. Want de wedstrijd wordt vanwege een straf uit het vorige seizoen achter gesloten deuren gespeeld. De wedstrijd tegen het Zuid-Koreaanse Pohang Steelers was slecht, de uitslag 0-0. Geen podium voor een speler die aan de schijnwerpers gewend is.

Sinds zijn overgang van Atlético Madrid is de Colombiaanse spits de op een na (Alex Teixeira ging voor 50 miljoen van Sjachtar Donetsk naar Jiangsu Suning) duurste speler van China.

Jackson Martinez aan de bal namens Guangzhou Evergrande

Gervinho

Op een koud en winderig trainingsveld in het zuiden van China zet een andere superster zijn eerste schreden in de Chinese gouden eeuw. Gervinho speelde met Ivoorkust op drie WK's en was een gewaardeerde kracht bij Arsenal en AS Roma. Met zijn 28 jaar heeft hij de beste jaren als voetballer nog voor zich.

Wat doet hij dan bij Hebei China Fortune? "Een goed contract", grinnikt Gervinho. Waarom zou je er ook doekjes om winden? "Nee, daarnaast heb ik nog een doel", herstelt hij zich snel. "Je moet echt zin hebben in een nieuwe uitdaging."

Meer en meer mensen kijken nu naar voetbal. Meer en meer profs begeven zich op deze markt en willen hier voetballen.

Ye Jun

Gouden eeuw

Eigenaar van de club is China Fortune, een bedrijf in onroerend goed dat miljarden waard is. De miljoenen die nu in het voetbal vloeien zijn goed besteed, vindt vice-voorzitter Ye Jun. "We gaan een gouden eeuw tegemoet", is zijn stellige overtuiging.

"Meer en meer mensen kijken nu naar voetbal. Meer en meer profs begeven zich op deze markt en willen hier voetballen. En meer en meer jonge mensen gaan voetballen. Daarom denken wij dat dit een goede tijd is en een gouden eeuw voor onze investering."

Transferoverzicht China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl