Bert van Oostveen brengt namens de KNVB zijn stem uit in mei 2015
NOS Voetbal

Hoe gaat FIFA-verkiezing in zijn werk?

De strijd om de opvolging van FIFA-voorzitter Sepp Blatter nadert zijn hoogtepunt. In de loop van vrijdag zal duidelijk worden wie de zegen krijgt van de meerderheid van de 209 leden.

Zoveel stemmen zijn er waarschijnlijk niet te verdelen, omdat de geschorste bonden van Koeweit en Indonesië moeten hopen op een wonder om nog mee te kunnen beslissen over de nieuwe voorzitter. Als dat niet gebeurt, strijden sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, prins Ali bin al-Hussein, Gianni Infantino, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale om 207 stemmen.

 • EPA
  Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa
 • AFP
  Gianni Infantino
 • EPA
  Prins Ali bin al-Hussein
 • AFP
  Jérôme Champagne
 • ANP

Procedure

Wie de verkiezing in het Hallenstadion op de voet wil volgen, moet over zitvlees beschikken. De gedelegeerden vullen elke ronde namelijk met de hand een stembriefje in. Ook het sorteren en tellen van de stemmen neemt veel tijd in beslag. Vorig jaar mei duurde de stemronde bij de herverkiezing van Blatter zo’n twee uur.

De verkiezing kan beslist worden in de eerste ronde als een kandidaat tweederde van de stemmen binnensleept. Dat lukte Blatter vorig jaar niet, want tegenstander prins Ali kreeg 73 landen achter zich. Voordat begonnen kon worden aan de tweede ronde haakte de Jordaniër alsnog af.

Als er een tweede ronde komt, volstaat een meerderheid van de bonden voor het winnen van de verkiezing. Bij een eventuele derde ronde valt de slechtst presterende kandidaat uit de tweede ronde af.

Agenda

De verkiezing is het elfde punt op de agenda van het congres in Zürich, waar ook belangrijke hervormingsvoorstellen op staan. In de loop van de middag zal de verkiezing beginnen met speeches van de kandidaten waarin zij twijfelaars over de streep proberen te trekken.

Het is niet te zeggen hoe laat de beslissing zal vallen, omdat het in theorie nachtwerk kan worden in het Hallenstadion. Aangezien er de volgende dag een ijshockeywedstrijd in dezelfde arena wordt gespeeld, mogen de FIFA-bestuurders het echter niet te laat maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl