De zonnepanelen en windmolen van Westra Liander

Als de zon schijnt waait het bijna nooit. En als het waait, is er bijna nooit zon. Dat 'principe' kan producenten van duurzame energie veel geld schelen.

Want daardoor voldoet op plekken waar zonnepanelen en windmolens vlak bij elkaar staan één aansluiting op het energienet in plaats van twee. 

Eerste aansluiting operationeel

Het bedrijf Westra in Franeker, dat een windmolen en zonnepanelen heeft, kreeg in samenwerking met netbeheerder Liander als eerste in Nederland zo'n enkele aansluiting. Sinds een paar weken is hij operationeel.

Die enkele aansluiting in plaats van twee aparte aansluitingen scheelt producenten met zonnepanelen en windmolens zo'n 20.000 tot 60.000 euro. En Liander is minder geld kwijt aan onderhoud. 

3 procent wind en zon

Liander onderzocht data van het KNMI van de afgelopen tien jaar en kwam erachter dat slechts 3 procent van de tijd  wind en de zon tegelijkertijd veel energie produceren. Een woordvoerder van Liander zegt dat de enkele aansluiting mogelijk ook een wereldwijde primeur is. "Want voor zover wij weten, wordt dit nergens anders gedaan."

Als de zon een beetje schijnt en het een beetje waait, is dat geen probleem voor die enkele aansluiting. Alleen als het hard waait en de zon flink schijnt wordt het te veel.In dat geval worden de zonnepanelen automatisch uitgeschakeld. 

Volgens Liander wegen de lagere kosten absoluut op tegen het verlies van stroom wanneer de zonnepanelen moeten worden uitgeschakeld. De netbeheerder verwacht dat na deze pilot halverwege 2016 andere stroomproducenten een enkele aansluiting kunnen krijgen. 

STER reclame