AFP
NOS Nieuws

Obama: wapenstilstand Syrië moet slagen

President Obama zegt dat zijn land er alles aan doet om de wapenstilstand in Syrië te laten slagen. Het bestand moet morgen ingaan. Obama erkent dat het de vraag is of alle partijen zich eraan zullen houden. "De wereld zal naar ons kijken", zei hij.

Dinsdag ging de Syrische regering onder voorwaarden akkoord met het staakt-het-vuren dat Rusland en de Verenigde Staten eerder zijn overeengekomen. Dat bestand geldt niet voor de strijd tegen al-Nusra en IS.

Assad

Het regime van president Assad wil doorvechten tegen alle milities die het als terreurgroepen beschouwt. Daar bedoelt Assad normaal gesproken alle milities mee die hem weg willen hebben en niet alleen IS en al-Nusra.

Obama zei op een persconferentie dat hij zich bewust is van de potentiële valkuilen. Hij zei vastberaden te zijn om alle partijen aan de afspraken te houden.

Wel strijd tegen IS

Als het bestand wordt nageleefd, kan de levering van hulpgoederen naar de belegerde gebieden worden uitgebreid. Ook kan het bestand volgens Obama leiden tot onderhandelingen over de beëindiging van de burgeroorlog.

Obama herhaalde nog eens dat IS vernietigd zal worden. Volgens hem zijn er de laatste tijd successen geboekt. Zo heeft de terreurgroep 40 procent van zijn grondgebied verloren en zijn er volgens hem steeds minder strijders die zich aansluiten bij IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl