Een van de graven
NOS Nieuws

Oudste moslimgraven Frankrijk ontdekt

Archeologen hebben in de Franse stad Nimes skeletten opgegraven van moslims uit de achtste eeuw. Het zijn de oudste islamitische graven van Frankrijk.

Het gaat zeer waarschijnlijk om moslimsoldaten in dienst van het islamitisch koninkrijk Al-Andalus, in het huidige Spanje. Dat stond op het punt verder Europa binnen te trekken, totdat emir Abdul Rahman rond 730 bij Poitiers werd verslagen.

De vondst is opmerkelijk, omdat er nu voor het eerst stoffelijk bewijs is voor het binnenvallen van Frankrijk door het islamitische leger. Tot nu toe waren er alleen schriftelijke aanwijzingen bekend.

Zo'n achthonderd jaar heersten islamitische vorsten over delen van het huidige Spanje en Portugal. Op zijn hoogtepunt beheerste het kalifaat veel gebieden rond de Middellandse Zee.

Richting Mekka

Uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux blijkt dat de graven ongeveer stammen uit het jaar 720 na Christus. Dat is 500 jaar ouder dan de moslimgraven die tot nu toe bekend waren. In het wetenschapsblad Plos One schrijven de wetenschappers dat het waarschijnlijk gaat om drie mannen van Berberse komaf.

Dat het hier specifiek om moslims gaat, blijkt onder andere uit het feit dat de mannen op een traditionele manier zijn begraven: de lichamen werden aangetroffen zonder kist, op de rechterzij en met het gezicht richting Mekka.

Volgens de onderzoekers zijn de mannen niet tijdens de strijd omgekomen: ze waren zorgvuldig begraven en er waren geen sporen van geweld. Mogelijk wijst dat erop dat de moslims langere tijd in de buurt van Nimes gevestigd waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl