Asielzoekers bij Gevgelija in Macedonië

Klem in 'niemandsland' door dichte grenzen Balkan

Ze kunnen geen kant op, 700 Afghaanse asielzoekers bij de grens tussen Macedonië en Servië. Het laatste land wil ze niet doorlaten, Macedonië weigert ze terug te nemen. De groep zit klem in een niemandsland bij de grens.

"Er zijn nauwelijks voorzieningen", zegt Balkan-correspondent Marcel van der Steen. "Ze hebben geen bed en vervelen zich."

Het grootste probleem is dat ze niet weten waar ze aan toe zijn. "Ze worden niet geïnformeerd, waarschijnlijk omdat niemand weet waar ze naartoe moeten."

Het is vooral veel en lang wachten voor de vluchtelingen

Het lot van de Afghanen illustreert dat de vluchtelingencrisis Europa boven het hoofd lijkt te zijn gegroeid nu een gezamenlijke aanpak lang op zich laat wachten. Steeds meer EU-landen sluiten de grens op eigen houtje. Gisteren besloten Oostenrijk en zijn zuidelijke buurlanden de grenzen scherper te gaan controleren om de Balkanroute verder af te sluiten.

Macedonië lijkt de daad al bij het woord te hebben gevoegd, sinds vandaag laat het land helemaal geen asielzoekers meer toe uit Griekenland. Voor onder anderen Afghanen was Macedonië al gesloten, maar tot vanochtend konden Syriërs en Irakezen Macedonië nog wel binnenkomen. Het is volgens Van der Steen onduidelijk of de grens tijdelijk of permanent dicht is.

Blokkades

Het besluit van Macedonië stelt Griekenland voor grote problemen. Het is nu al chaotisch, zegt correspondent Conny Keessen in Athene. "Op verschillende plaatsen in het land verblijven of reizen 15.000 tot 20.000 vluchtelingen. En elke dag komen van de eilanden 2000 tot 3000 asielzoekers aan op het vaste land."

De drie opvangcentra in Athene zijn vol, zegt Keessen. "Op het Victoriaplein bivakkeren daarom enkele honderden Pakistanen en Afghanen. Door heel het land zijn bussen met vluchtelingen onderweg die soms stranden op blokkades van protesterende boeren. Anderen gaan te voet naar de Macedonische grens."

Griekenland dreigt een groot tentenkamp te worden.

Correspondent Conny Keessen.

Intussen is de Griekse regering is woedend op Oostenrijk en de Balkanlanden over de aangekondigde grenscontroles. Het land heeft zijn ambassadeur teruggetrokken. Tegelijk neemt het ongeduld toe, want als de EU niet snel met oplossingen komt, dreigt Griekenland volgens Keessen "een groot tentenkamp" te worden.

De EU rekent op de samenwerking met Turkije, dat in ruil voor 3 miljard euro vluchtelingen naar Europa volgens afspraak gaat tegenhouden. Tot nu toe is dat niet van de grond gekomen.

Doorpakken

Vandaag overlegden de Europese ministers van Asielzaken in Brussel over de crisis, maar besluiten zijn niet genomen. Wel hebben enkele landen laten weten dat de EU en Turkije er over tien dagen uit moeten zijn.

Als dat niet lukt, zul je zien dat sommige landen nu echt gaan doorpakken met het sluiten van de binnengrenzen, zegt correspondent Arjan Noorlander in Brussel. "Dat betekent dat we de komende jaren weer een paspoort moeten tonen als we door Europa reizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl