FBI-directeur James Comey
NOS Nieuws

FBI-directeur: Apple-zaak leidt tot zwaarste dilemma's ooit

"De kwesties die aan bod komen in de zaak tussen justitie en Apple zijn de zwaarste dilemma's die ik ooit binnen de overheid heb meegemaakt." Dat zei FBI-directeur James Comey tijdens een hoorzitting van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden.

De kwestie draait om het ontsleutelen van informatie op de telefoon van een terreurverdachte.

De directeur benadrukte dat de zaak niet per se bedoeld is om een precedent te scheppen, iets waar Apple en andere bedrijven en organisaties bang voor zijn. Volgens Comey is de kwestie daarvoor te uitzonderlijk.

Wetgeving

Hij zegt dat de zaak als "instructie" kan werken voor andere rechtbanken, maar zei ook dat het debat over het versleutelen uiteindelijk binnen het Amerikaanse Congres moet worden afgehandeld. Apple roept daar ook toe op.

Eerder zei de topman van het bedrijf, Tim Cook, dat hij graag plaatsneemt in een privacycommissie van het Congres om na te denken over de wetgeving over versleuteling en ontsleuteling.

Aangepaste versie iOS

De zaak tussen Apple en de FBI draait om de iPhone 5c van San Bernardino-dader Syed Farook. Daar staat potentieel belangrijke informatie op, maar de FBI kan daar niet bij.

Apple heeft de software van de telefoon zo goed versleuteld dat het bedrijf daar zelf ook niet meer bij kan. De enige manier waarop dat wel mogelijk is, is door de ontgrendelcode te gokken. Maar de telefoon is zo ingesteld dat die na tien fout gegokte codes automatisch alles wist.

Patstelling

De FBI wil dat Apple een aangepaste softwareversie van iOS maakt zodat het probleem kan worden omzeild. Apple weigert dat.

De twee partijen verschijnen nu op 1 maart op een hoorzitting van het Congres over de zaak. Die hoorzitting is bedoeld om een uitweg te vinden in de patstelling.

Nietig verklaren

Vooruitlopend op die hoorzitting heeft Apple de rechter gevraagd om de opdracht van de FBI over het ontsleutelen van de smartphone nietig te verklaren. Die opdracht tast fundamentele vrijheden aan en geeft de federale politie "gevaarlijke macht", zegt de softwaregigant.

Google en Facebook hebben eerder gezegd dat ze in de juridische strijd over deze principekwestie volledig aan de kant van Apple staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl