NOS Nieuws

Moskeeën in Nederland krijgen ernstige dreigbrieven

Ongeveer tien moskeeën in Nederland hebben de afgelopen dagen dreigbrieven gekregen. "Jullie krijgen binnenkort hoog bezoek, varkens", staat er in de brieven. Er staan ook hakenkruisen op afgebeeld en de islam wordt een duivelse en valse religie genoemd.

Onder anderen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is kwaad en verontrust over de dreigbrieven.

Een paar maanden geleden waren moskeeën ook al doelwit van zo'n gecoördineerde actie. Moskeebesturen maken zich in toenemende mate zorgen over de toon en de frequentie van de dreigbrieven, zegt de Raad van Moskeeën Nederland (RMMN) .

De RMMN veroordeelt "de walgelijke dreigbrieven" en heeft de moskeeën aangeraden om alert te zijn. Sommige besturen van islamitische gebedshuizen hebben aangifte gedaan.

Februaristaking

"Wij hopen dat de politie de daders opspoort en vervolgt", zegt voorzitter Bouyafa van de raad. "Ook roepen wij de politiek op om meer aandacht te besteden aan beveiliging van de moskeeën. Het zou goed zijn als moskeebesturen zich door de overheid gesteund en beschermd voelen in hun grondrechten."

"Dat dit uitgerekend gebeurt op de dag dat Nederland de Februaristaking van 1941 herdenkt, maakt ons bedroefd en angstig tegelijk", zegt Bouyafa.

Geen doodswensen

De politie neemt de dreigbrieven zeer serieus en onderzoekt ze nog. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten dat de dreigbrieven strafbaar zijn vanwege het gebruik van het hakenkruis in combinatie met een afgebeelde adelaar. Dat is een nazistisch symbool en strafbaar, aldus het OM. Ook is sprake van belediging en haatzaaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl