NOS Nieuws

File voor de kust: volle olietankers wachten op betere olieprijs

Volle tankers voor de kust

Nog steeds wordt er veel olie opgepompt, maar handelaren kunnen die voorlopig niet volledig kwijt. Het teveel aan olie wordt opgeslagen, maar door de overproductie raken de opslagtanks op land inmiddels vol.

Vorig jaar zomer zaten de olietanks van tankopslagbedrijf Vopak bijvoorbeeld al voor 93 procent vol. Handelaren gebruiken daarom steeds vaker olietankers om de overtollige olie op te slaan. De schepen gooien in het zicht van de haven hun ankers uit, wachtend op betere tijden.

Voor de kust van Rotterdam liggen zo'n 40 tankers. Volgens Sjaak Poppe, woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam, zijn dat er veel meer dan normaal. "Verreweg het grootste deel ligt niet te wachten om te lossen", aldus Poppe.

Ze liggen te wachten op een gunstiger verkoopmoment, bijvoorbeeld als de olieprijs stijgt. Die is op dit moment nog steeds erg laag. Zelfs als de prijs maar een paar dollar per vat stijgt, maakt dat bij grote hoeveelheden een enorm verschil.

Geen problemen

De schepen leiden niet tot verkeershinder, volgens Poppe. "Je moet je voorstellen dat de Noordzee, als je op een zeekaart kijkt, verdeeld is in vaarroutes. Dat zijn een soort snelwegen. Daartussen zijn ook speciaal aangewezen ankergebieden." Een soort grote parkeerplaatsen op zee.

Reuters
Op een site waar de schepen te volgen zijn de groepjes schepen goed te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl