Windows 10-gebruikers melden dat het besturingsyssteem een schermvullende advertentie toont op het ontgrendelscherm. Het gaat om reclame voor het spel Tomb Raider. Dat spel is sinds vorige maand te koop in de Windows Store.

Voor de liefhebber is het wellicht leuk, maar de gemiddelde gebruiker zit daar waarschijnlijk niet op te wachten. Het was al langer bekend dat Windows 10 op deze manier advertenties zou gaan tonen, Microsoft kondigde dit vorig jaar april zelf aan. De advertenties werden gepresenteerd als onderdeel van een nieuw, optioneel ontgrendelscherm. 

Het idee van Microsoft was toen dat je naast een foto-achtergrond, die ongeveer elke week verandert, op maat gemaakte suggesties kunt ontvangen. Dit is een mix van tips en apps die je mogelijk wilt downloaden en daar zitten dus ook advertenties bij.

Microsoft noemt de functie Windows Spotlight. "We zijn in staat om te begrijpen hoe je de pc gebruikt en geven op basis daarvan gepersonaliseerde suggesties", zei het bedrijf toen.

Op basis van gebruik

Dat betekent in feite dat Microsoft je computergedrag gebruikt om het ontgrendelscherm verder te personaliseren. Voor wie niet op die manier wil worden gevolgd en geen Tomb Raider-fan is, is de functie uit zetten.

Windows 10 werd vorig jaar als gratis download aangeboden. Inmiddels is het systeem op meer dan 200 miljoen apparaten geïnstalleerd. Microsoft hoopt binnen twee tot drie jaar de één miljard te halen. Het tonen van advertenties op het ontgrendelscherm is één de manieren waarop Microsoft geld wil verdienen aan zijn gebruikers.

STER reclame