De verwoesting in de Ra-provincie in Fiji na de orkaan Winston
NOS Nieuws

Tienduizenden bewoners Fiji dakloos na orkaan

Tienduizenden bewoners van de Fiji-eilanden zijn dakloos, nadat hun huis afgelopen weekend werd vernield door de orkaan Winston. De storm liet een spoor van vernielingen achter op de ruim driehonderd Fiji-eilanden in de Stille Oceaan.

Er zijn volgens de lokale krant The Fiji Times 44 doden geteld. Dat aantal loopt waarschijnlijk nog verder op.

Er leven zo'n 900.000 mensen op de archipel. Veel dorpen zijn weggevaagd door de orkaan. Ongeveer 35.000 Fijiërs verblijven sinds zaterdag in opvangcentra. Ook die opvanglocaties zijn in veel gevallen beschadigd en er is een tekort aan voedsel en andere voorzieningen.

Noodhulp

Internationale hulporganisaties zeggen dat de noodhulp moeilijk op gang komt, doordat op veel eilanden de infrastructuur is beschadigd. Doordat landingsbanen en havens onbruikbaar zijn, zijn sommige eilanden lastig te bereiken.

Een woordvoerder van de Australische hulporganisatie CARE zei dat er met een aantal dorpen nog geen contact is geweest na de orkaan. Veel communicatiemiddelen en hoogspanningsmasten raakten beschadigd tijdens de storm. Daardoor is het moeilijk om contact te maken met bewoners van afgelegen eilanden in de archipel.

Op sommige plaatsen zijn radio's gedropt door de luchtmacht van Nieuw-Zeeland. Volgens het Rode Kruis is het noodzakelijk dat de eilandbewoners snel voedsel en onderdak krijgen. Hulpverleners waarschuwen voor een mogelijke uitbraak van het zika- of dengue-virus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl