Cel in een tbs-kliniek ANP

De longstay-afdelingen voor onhandelbare criminelen stromen leeg. Het aantal tbs'ers dat langdurig is opgenomen, is in vier jaar gehalveerd, schrijft het AD. In 2012 zaten er ruim tweehonderd tbs'ers in de longstay; nu zijn dat er 112.

Tbs'ers worden uit de longstay overgeplaatst naar GGZ-instellingen en projecten voor begeleid wonen. De leegloop zet de komende jaren door, verwacht staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Volgens Dijkhoff wordt vaker bekeken of een tbs'er nog wel opgesloten moet blijven. Alleen als het veilig wordt geacht, mag een tbs-patiënt terugkeren in de samenleving.

Hjalmar van Marle, forensisch psychiater en oud-directeur van het Pieter Baan Centrum, noemt het een goede ontwikkeling. "Wie vroeger in de longstay zat, had levenslang. Je was uitbehandeld", zegt Van Marle in het AD. "Maar behandelmethodes zijn nu beter en persoonsgerichter. Daarom is het in een aantal gevallen veilig om een tbs'er, onder begeleiding, te laten gaan."

Door de leegloop telt Nederland nog maar één longstay-kliniek: de Pompestichting, met een vestiging in het Brabantse dorp Zeeland en een locatie in de extra beveiligde gevangenis van Vught.

STER reclame