Hollandse Hoogte

Het is een trend, zeggen Britse artsen: baby's die met een keizersnede ter wereld komen in aanraking brengen met een uitstrijkje uit de vagina van de moeder. 

Op die manier zouden de kinderen meer weerstand opbouwen. Maar er zitten ook risico's aan, waarschuwen diezelfde artsen in het British Medical Journal (BMJ). 

De reden om 'microbirthing' of 'vaginal seeding' toe te passen is dat baby's die op een niet-natuurlijke manier worden geboren geen bacteriën meekrijgen uit het geboortekanaal. Daardoor zou de darmflora bij de baby niet goed op gang komen. 

Herpes

Het uitstrijkje wordt meteen na de geboorte aangebracht op de mond van de baby, zodat de gewenste bacteriën in de buik terechtkomen. Ouders doen dat zelf of vragen een arts om dat te doen. Ze hopen dat hun kindje zo minder vatbaar is voor onder meer allergieën en overgewicht.

De artsen in het BMJ zeggen dat er weinig bewijs is dat deze behandeling werkt. Bovendien bestaat de kans dat de baby ziek wordt, omdat het ook streptokokken of het herpes-virus binnen kan krijgen. 

Melkzuurbacteriën

Huisartsen weten niet precies hoe ze met de bacterietransplantatie om moeten gaan. De auteurs in het BMJ adviseren om niet aan vaginal seeding mee te werken. Borstvoeding is de beste manier om de darmflora bij de baby te ontwikkelen, net als het vermijden van antibiotica.

Mathilda Boon, gepensioneerd cytoloog en patholoog, is groot voorstander van vaginal seeding. De vaginale flora bestaat voor 99,9 procent uit melkzuurbacteriën, zei ze in Nieuws en Co op Radio 1. "En die zijn hartstikke gezond."

STER reclame