Het logo van Google op de ramen van het hoofdkantoor in Mountain View AFP

DDoS-aanvallen op websites, waarbij de site wordt bestookt met veel internetverkeer en daardoor enige tijd offline is, zijn haast niet te voorkomen. Ze zijn zelfs op bestelling te krijgen. Google wil nu zijn gewicht in de schaal leggen om nieuwssites te helpen, zegt het bedrijf tegen technologiemagazine Wired.  

Google zegt geen financieel belang bij het project te hebben. Nieuwssites die met Google in zee gaan moeten wel op de koop toenemen dat hun verkeer via de servers van Google loopt.

Verkeer filteren

Veel nieuwssites hebben een beperkte infrastructuur. Ze hebben voldoende servers om veel verkeer aan te kunnen, maar zijn vaak niet opgewassen tegen DDoS-aanvallen. Op het moment dat ze het verkeer via Google's servers laten lopen, kunnen die verkeer dat potentieel de site wil platleggen, eruit filteren. Daarnaast bewaart Google bepaalde onderdelen van de site, zodat deze minder verkeer binnenkrijgt.

De functionaliteit is in eerste instantie vooral bedoeld voor partijen die zelf niet in staat zijn om hier de juist maatregelen voor te treffen. Met name nieuwssites en andere platformen die vrijheid van meningsuiting bevorderen.

In het stuk van Wired wordt een Iraanse journalist aangehaald die veel last had van DDoS-aanvallen en uiteindelijk steun kreeg van Google, daarin ziet het bedrijf het perfecte voorbeeld. Maar ook (grote) bedrijven mogen meedoen. De enigen die zijn uitgesloten van deelname zijn overheden en politieke partijen.

STER reclame