Thuiszorgers Vérian houden stadhuis Apeldoorn bezet
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Stadhuis Apeldoorn urenlang bezet door thuiszorgmedewerkers

Enkele tientallen medewerkers van thuiszorgorganisatie Vérian hebben met steun van vakbond FNV vandaag urenlang het stadhuis van Apeldoorn bezet gehouden. De thuishulpen willen dat de gemeente ervoor zorgt dat ze in dienst kunnen blijven van hun werkgever, schrijft Omroep Gelderland.

Vérian heeft net als branchegenoot TSN grote financiële problemen. Vorige maand vroeg Vérian het ontslag aan van ruim 500 medewerkers. De meeste van hen werken in Apeldoorn.

Vanaf juni wil Vérian stoppen met de thuiszorg in Apeldoorn. De thuiszorgorganisatie zegt dat de Gelderse gemeente samen met tien andere te weinig wil betalen voor de hulp in de huishouding. Daardoor kan Vérian de salarissen niet meer betalen.

Nieuwe zorgaanbieder

Apeldoorn wil met een nieuwe zorgaanbieder in zee, maar volgens de FNV biedt die slechte arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Daarom kwamen de werknemers in actie. Ze dreigden zelfs in het gemeentehuis te slapen, maar rond 20.00 uur maakte de politie een einde aan de bezetting die vanmiddag begon.

Staatssecretaris Van Rijn besloot onlangs 200 miljoen euro uit te trekken voor de thuiszorg. De FNV wil dat Apeldoorn daar van profiteert. "Er is dus geld en er is werk, maar dat geld wordt nu niet benut terwijl mensen arbeidsvoorwaarden inleveren. Dat is een rare situatie", zegt Marian Beldsnijder van FNV.

Advertentie via Ster.nl