AFP
NOS Nieuws

Turkse voetballegende Hakan Sükür aangeklaagd

De Turkse voetballegende Hakan Sükür is aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan en diens zoon via Twitter. Wat die beledigingen inhouden, is niet bekend. Volgens correspondent Lucas Waagmeester zal dat ook niet snel duidelijk worden. "Turkse media berichten daar waarschijnlijk niet over uit angst dat ze zelf worden aangeklaagd voor belediging van de president."

Sükür (44) en Erdogan leven al enkele jaren met elkaar in onmin. Sükür zat van 2011 tot 2013 voor Erdogans AK-partij in het parlement. Maar in 2013 verliet hij de partij nadat Erdogan de in Amerika wonende invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen had beschuldigd van samenzwering tegen Turkije. Sükür, die sinds eind vorig jaar in Californië woont, is lid van de beweging van Gülen.

Sükür ontkent dat de beledigende woorden op Twitter waren gericht aan Erdogan en zijn zoon. Wanneer de rechtszaak tegen hem begint, is niet bekend. Hij kan een celstraf van vier jaar krijgen.

Snelste goal

Hakan Sükür was een van de succesvolste voetballers van Turkije. Hij speelde van 1987 tot 2007, onder meer bij Galatasaray. De 'Stier van de Bosporus', zoals zijn bijnaam luidt, is een volksheld in Turkije. Hij werd in 2002 met Turkije derde op het WK in Zuid-Korea. Hij scoorde het snelste doelpunt ooit op een WK, na elf seconden tegen het Zuid-Korea van Guus Hiddink in de strijd om de derde plaats.

Na zijn voetbalcarrière ging Sükür de politiek in en werd hij dus lid van Erdogans partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl