EPA
NOS Nieuws

Haags hotel weert Holocaustontkenner Irving

De controversiële Britse schrijver David Irving is morgen niet welkom in het Mercure-hotel in Den Haag, waar hij een lezing wil geven. Het hotel heeft zijn reservering geannuleerd in overleg met de gemeente, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

De historicus Irving, die in 2006 werd veroordeeld voor het ontkennen van de Holocaust, wilde een lezing geven met de titel 'Hitler, Himmler en de homoseksuelen'. Zijn komst stuitte de afgelopen tijd op veel verzet.

Februaristaking

Onder meer de Joodse belangenorganisatie CIDI kwam in het geweer. De organisatie wees erop dat Irvings lezing zou plaatsvinden uitgerekend op de dag dat Nederland voor de 75ste keer stilstaat bij de Februaristaking van 1941.

Onduidelijk is of Irving nu elders in Den Haag zijn lezing zal houden. De gemeente kan naar eigen zeggen zijn komst niet weigeren, maar er alleen bij locaties op aandringen om hem te weren.

"Het is duidelijk dat we geen voorstander zijn van de komst van deze meneer", zegt de woordvoerder. "We houden scherp in de gaten of hij ergens anders opduikt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl