Demonstratie in Keulen na de aanrandingen EPA

In Keulen stonden vandaag de eerste drie verdachten voor de rechter vanwege de ongeregeldheden op oudejaarsavond in het centrum van de stad. Toen werden feestvierders bestolen en vrouwen hebben aangifte gedaan van aanranding of verkrachting door onder anderen Noord-Afrikanen. Justitie heeft 73 verdachten in beeld.

Er stonden nog geen verdachten van aanranding voor de rechter; twee Marokkanen en een Tunesiër moesten voorkomen voor diefstal. Een van de Marokkanen is veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke celstraf voor diefstal van een mobiele telefoon. Ook moet hij 100 euro boete betalen voor het bezit van amfetamine.

'Beschadigd imago'

De straf is relatief hoog, omdat de verdachte een jaar in Duitsland was en zich op 18 december als asielzoeker meldde. Hij maakte daarmee volgens justitie misbruik van het asielsysteem. Ook speelt de maatschappelijke schok door de gebeurtenissen in Keulen mee. De rechter liet "het beschadigde imago van Keulen" en de geschokte rechtsorde meetellen.

De 22-jarige Tunesiër is veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf. De tweede Marokkaan, een man van 18, hangt jeugddetentie boven het hoofd als hij zich nog eens misdraagt.

Het onderzoek naar de aanrandingen verloopt traag. Dat komt onder meer doordat het lastig is om verdachten te identificeren. Zo zijn er wel camerabeelden, maar die zijn erg onduidelijk. Ook kan de politie veel verdachten moeilijk vinden; ze zijn illegaal of ondergedoken.

STER reclame