Raketafweersysteem THAAD ANP

Als Zuid-Korea op eigen bodem een Amerikaans raketafweersysteem plaatst, zet het zijn relatie met China op het spel. Dat zegt de Chinese ambassadeur in Zuid-Korea.

Het THAAD-systeem, dat raketten in een straal van 2000 tot 3000 kilometer kan detecteren, wordt door China als een grote bedreiging gezien. De VS en Zuid-Korea willen het plaatsen om zich te kunnen verdedigen tegen mogelijke raketten uit Noord-Korea. Begin deze maand lanceerde Noord-Korea een langeafstandsraket met een satelliet. De angst is dat Noord-Korea er ooit kernkoppen op kan monteren. 

Nucleaire dreiging

Volgens de Chinese generaal-majoor b.d. Xu Guangyu heeft de plaatsing van THAAD niets te maken met de mogelijke nucleaire dreiging van Noord-Korea. “Het enige dat daarbij helpt is weer met de zes betrokken landen om de tafel te gaan en het Noord-Koreaanse regime ervan overtuigen dat zijn kernprogramma moet worden stopgezet omdat het de veiligheid van het Koreaanse schiereiland in gevaar brengt”, zegt hij. 

Noord-Korea heeft helemaal geen langeafstandsraket nodig om Zuid-Korea te bereiken, vervolgt de generaal-majoor: “Dus je kunt je afvragen waarom THAAD in Zuid-Korea geplaatst moet worden. Het antwoord: zodat Amerika zijn wereldwijde raketafweersysteem kan versterken.”

Troepenverplaatsingen

Als THAAD wordt geïnstalleerd, kunnen raketten en troepenverplaatsingen van China en Rusland meteen worden gesignaleerd. Samen met het Amerikaans defensiesysteem dat al in Japan staat, ontstaat er zo een situatie dat China en Rusland zich aan hun oostkust niet meer kunnen verdedigen, omdat hun bewegingen snel door de VS zullen worden opgepikt. “Hierdoor wordt de machtsbalans in de wereld verstoord”, zegt de Chinese generaal-majoor.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en China – Kerry en Wang- zitten momenteel om de tafel om te praten over mogelijke VN-sancties tegen Noord-Korea. China voelde daar in eerste instantie niet veel voor, maar vannacht kwam een verklaring naar buiten dat beide partijen dichter bij elkaar komen. De dreiging van een plaatsing van het THAAD-systeem kan de VS helpen China over te halen strenger op te treden tegen bondgenoot Noord-Korea. 

STER reclame