NOS NieuwsAangepast

Trump in Nevada: we winnen, winnen, winnen

Speech van Trump na zijn overwinning in Nevada

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Nevada ruim gewonnen. Hij kreeg ruim 45 procent van de stemmen, zijn voornaamste rivalen Cruz en Rubio volgden op aanzienlijke afstand: Rubio op 24 procent en Cruz op 21 procent.

De zege in Nevada betekent de derde overwinning bij de voorverkiezingen voor de steenrijke vastgoedmagnaat uit New York. Nevada is een dunbevolkte staat die niet veel gedelegeerden voor de conventie oplevert, maar door zijn eerdere overwinningen in New Hampshire en South Carolina heeft Trump nu al een flinke voorsprong op zijn concurrenten.

De overwinning van Trump is een nieuwe bevestiging van zijn electorale aantrekkingskracht. Hij won onder alle lagen van de bevolking, ook onder de talrijke latino's die in Nevada wonen. Dat is opmerkelijk, want Trump is niet vriendelijk geweest voor hen. Hij noemde ze criminelen, verkrachters en drugsdealers, die het best achter een te bouwen muur kunnen blijven op de grens met Mexico.

Maar hij werd niet alleen onder latino's de grootste, riep hij triomfantelijk in zijn overwinningsspeech. "We winnen onder evangelicals, de jongeren, de ouderen, de hoogopgeleiden, de laagopgeleiden, ik houd van de laagopgeleiden. En weten jullie waar ik echt blij mee ben, omdat ik het al heel lang zeg? 46 procent van de latino's, nummer één onder de latino's."

"Als je naar de deskundigen luisterde, dan zouden we hier niet veel winnen, maar we winnen, winnen, winnen", zei Trump. "U wordt trots op uw nieuwe president en steeds trotser op uw land. In het verleden heb ik veel geld voor mezelf binnengehaald. Nu ga ik geld binnenhalen voor ons land", zei de multimiljardair.

Komende dinsdag, als er in twaalf staten tegelijkertijd voorverkiezingen zijn op de zogenaamde Super Tuesday, kan bepalend worden: als Trump dan opnieuw goed scoort, kan de Republikeinse kandidatuur hem eigenlijk niet meer ontgaan.

In zijn overwinningsspeech in Las Vegas leek Trump er zelf al een voorschot op te nemen. "Het worden twee fantastische maanden. Misschien hebben we zelfs geen eens twee maanden nodig."

Het Drudge Report, een weblog dat veel wordt gelezen door Republikeinen, wilde na de uitslag in Nevada, al niet eens meer twee maanden wachten. Het riep Trump al uit tot de Republikeinse genomineerde.

Drudge Report: the nominee Donald Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl