In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Belangenverstrengeling bij nieuwbouw school in Urk

Bij de bouw van een nieuw pand van het Berechja College in Urk was sprake van belangenverstrengeling, concludeert de Inspectie van het Onderwijs. Het toezicht op het bouwproject en de bouw zelf werden gedaan door bedrijven van een en dezelfde eigenaar.

De school voor onder meer vmbo besloot in 2011 voor zo'n 4,5 miljoen euro een nieuw pand te bouwen en een oud gebouw te renoveren. De kosten liepen op tot ruim 7 miljoen euro. Toen er ook nog minder leerlingen kwamen, raakte het Berechja College in de financiële problemen, meldt Omroep Flevoland.

Een faillissement leek onafwendbaar, tot het ministerie van Onderwijs, de gemeente Urk en de provincie in totaal 2,5 miljoen euro op tafel legden om de school te redden. Dat was eind vorig jaar.

Belangenverstrengeling

De Onderwijsinspectie heeft onderzocht of de school wel alle regels heeft gevolgd bij de bouw. Volgens de inspectie heeft het Berechja College een plaatselijk bouwbedrijf gekozen, zonder andere offertes op te vragen. Het bedrijf dat werd ingehuurd om de bouw te controleren was van dezelfde eigenaar. Dat vindt de inspectie belangenverstrengeling.

Voor het bouwtoezicht werd ook meer berekend dan gebruikelijk. De kosten waren zo hoog, dat het project Europees aanbesteed had moeten worden. Dat is niet gebeurd.

Volgens de school waren de nieuwbouw en de renovatie twee losse projecten, die niet los aanbesteed hoefden te worden. De inspectie neemt geen verdere maatregelen tegen de school.

Advertentie via Ster.nl