Brazilië beëdigt president Rousseff

Aangepast

In Brazilië is Dilma Rousseff beëdigd tot president, als opvolger van Lula da Silva. Rousseff erft van hem een land dat in politiek en economisch opzicht een grootmacht is geworden.

In de stromende regen werd Rousseff in een Rolls-Royce uit 1953 naar het Congres in de hoofdstad Brasilia gebracht. Tienduizenden mensen stonden langs de weg om Rousseff, net als Lula lid van de Arbeiderspartij (PT), toe te juichen.

In haar jonge jaren was Rousseff lid van een marxistische guerrillagroep. Ze zat drie jaar in de gevangenis toen Brazilië een militaire dictatuur was, en werd toen gemarteld.

Rousseff (63) is de eerste vrouwelijke president van het land en was nog nooit voor een bestuursfunctie gekozen. Onder haar termijn organiseert Brazilië in 2014 het WK-voetbal. In 2016 zijn de Olympische Spelen in Brazilië.

Armoede

Brazilië is de laatste jaren bezig aan een stormachtige opkomst als grote economische macht. Ook op binnenlands terrein gaat het goed met het land. Onder Lula zijn twintig miljoen mensen uit de armoede gekomen.

STER Reclame