Trump deelt handtekeningen uit in Nevada
NOS Nieuws

'Trump lijkt een superheld, al weet je dat hij niet echt is'

De Republikeinse Partij moet er niet aan denken, maar Donald Trump heeft voorlopig de beste papieren om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen binnen te halen. Van outsider is hij koploper geworden. In de drie voorverkiezingen die tot nu toe werden gehouden heeft hij 67 afgevaardigden binnengehaald. Ted Cruz heeft er 11 en Marco Rubio 10.

Vandaag zijn er voorverkiezingen in Nevada. Dat is een dunbevolkte staat die maar weinig afgevaardigden levert. Nevada is wel interessant omdat het de eerste staat in het westen is waar de Republikeinen hun voorkeur bepalen. De staat heeft veel immigranten, 28 procent van de bevolking is latino en 9 procent heeft Aziatische wortels.

Daarmee wordt het een interessante testcase voor Trump. Oorspronkelijk wist hij vooral stemmen te trekken onder blanke, oudere mannen, in lage sociale klassen. Maar dat is niet meer zo. "Hij krijgt nu steun van allerlei mensen", zegt politiek analist Elaine Kamarck van het Brookings Institute. "Mensen die hebben gestudeerd en tot verrassing van veel vrouwen doet hij het ook goed bij vrouwen."

'Trump lijkt op de Hollywood-superheld'

Zijn reputatie van ongelikte beer deed Trump gisteren weer eer aan, toen een demonstrant een verkiezingsbijeenkomst van hem verstoorde. "Ik wil hem op zijn bek slaan", zei Trump. Niet erg presidentieel, maar hij komt ermee weg.

Wat alle Trump-fans volgens correspondent Wouter Zwart gemeen hebben is frustratie. "Frustratie over het verre Washington, waar politieke klieken vooral met zichzelf bezig zijn." Trump is volgens Zwart een man van grote lijnen en weinig details. "Hij lijkt een Hollywood-superheld. Je hoopt dat hij je komt redden, al weet je stiekem natuurlijk ook wel dat hij niet echt is."

Trump is dan misschien geen superheld, met een overwinning in Nevada wordt het voor zijn vier overgebleven rivalen wel heel moeilijk om hem nog van de Republikeinse nominatie af te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl