ANP
NOS Nieuws

Homo-organisaties krijgen subsidie voor referendum Oekraïne

Drie belangenorganisaties voor homoseksuelen krijgen in totaal 45.980 euro voor onder meer debatten en een stemwijzer over het associatieverdrag met Oekraïne. De organisaties zijn voor het verdrag waar op 6 april over wordt gestemd in een referendum.

Een van die drie organisaties, Gay Group (bekend van Gay.nl), wil zijn subsidie gebruiken voor een stemwijzer. Daarin komt volgens Gay.nl-hoofdredacteur Martijn Kamphorst onder meer aandacht voor de positie van lhbt's (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders) in Oekraïne.

Een tegenstem bij het referendum komt volgens Kamphorst neer op een stem voor Poetin. "Dan verergert de situatie eerder." Een stem vóór kan volgens hem leiden tot een positieve verandering voor lhbt's. "Bijvoorbeeld dat de pride in Oekraïne goed kan verlopen", zegt hij.

Verder verwacht Kamphorst dat bij een voor-stem een eerste stap naar een debat over de rechten van lhbt's kan worden gezet. De focus in de stemwijzer komt ook op de rechten te liggen, zegt hij. Daarnaast worden ook bijvoorbeeld algemene economische standpunten behandeld.

1,4 miljoen euro toegewezen

In totaal zijn bij de referendumcommissie nu 230 aanvragen binnengekomen. Begin deze maand waren dat er 170. In 90 gevallen is de aanvraag goedgekeurd. Dat komt neer op een bedrag van bijna 1,4 miljoen euro. Twaalf aanvragen zijn afgewezen.

De commissie mag een bedrag van maximaal 2 miljoen euro verdelen. 700.000 euro voor voorstanders, 700.000 euro voor tegenstanders en 600.000 euro voor neutrale campagnes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl