Vestiging van Perry in Nijmegen ANP

De problemen bij Perry kwamen als een verrassing voor FNV. "We verwachtten wel dat enkele bedrijven zouden omvallen als gevolg van wat er in de schoenenbranche en bij V&D is gebeurd, maar dat het dit bedrijf is geworden was een verrassing voor ons", zegt Nico Meijer, bestuurder bij FNV Handel. "We hebben van tevoren geen signalen gekregen van werknemers of uit de directie dat er iets aan de hand was."

FNV: Met ander management was dit niet gebeurd

Meijer vermoedt dat de directie met twee problemen tegelijk werd geconfronteerd en daar geen oplossing voor kon vinden. Ten eerste het wegvallen van omzet bij V&D en ten tweede het wegvallen van omzet van een van de retailformules bij Scapino. "Twee problemen was te veel voor deze directie. Multitasken is niet gelukt." 

"De FNV stond buitenspel. Helaas ja", zegt Meijer. "Wij hadden geen idee dat Perry op omvallen stond." Volgens Meijer gebeurt dat iedere keer bij faillissementen."Managers die zogenaamd moeten managen, managen niet", zegt hij. Ze moeten de problemen bespreekbaar maken en een oplossing proberen te vinden. "Vaak heb je in bedrijven nog een heleboel creatieve geesten die ook precies weten wat er gebeuren moet om een zaak overeind te houden." Maar zijn ervaring is dat er naar het personeel meestal niet wordt geluisterd.

Mensen in bedrijven, let goed op wat er gebeurt.

Nico Meijer, FNV Handel

Volgens Meijer is de detailhandel ziek. "We hebben een recept om dat te verbeteren alleen daar hebben we meer tijd voor nodig dan we nu hebben gekregen. Maar nu komt het ineens als grote windhoos over ons heen en kijken we eigenlijk alleen naar de brokstukken die ons om de oren vliegen.

Meijer doet een oproep aan winkelpersoneel: "mensen in bedrijven, let goed op wat er gebeurt. Wat doet je directie, waar zijn ze mee bezig? Stap er op af en ga met elkaar knokken voor je baan. Laat dit niet gebeuren."

STER reclame