1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

VS en Rusland akkoord over gevechtspauze in Syrië

De Verenigde Staten en Rusland hebben een akkoord bereikt over een plan voor een bestand in Syrië. Dat moet zaterdag ingaan. De luchtaanvallen op IS, al-Nusra en andere groepen die door de VN zijn aangemerkt als terroristische organisaties gaan wel door.  

De betrokken partijen moeten vrijdag laten weten of ze akkoord gaan met de voorwaarden, blijkt verder uit het plan dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijgegeven. Dat gebeurde nadat de presidenten Obama en Poetin telefonisch met elkaar hadden gesproken.

Hulpgoederen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, liet in een verklaring weten dat als het bestand wordt nageleefd, de levering van hulpgoederen naar de belegerde gebieden wordt uitgebreid. 

Volgens de minister zijn alle betrokkenen zich ervan bewust dat er grote uitdagingen zijn om de gevechtspauze te laten slagen. "De komende dagen werken we aan harde toezeggingen waar de belangrijkste partijen zich aan moeten houden."

Diplomatie

De VS en Rusland steunen groepen die tegenover elkaar staan in de burgeroorlog in Syrië. De afgelopen weken hebben diplomaten van beide kanten gewerkt aan een bestand tussen de Syrische regering en de oppositiepartijen. 

Het bestand is bedoeld om de partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen in Genève. Ze moeten nog wel instemmen met de overeenkomst. 

Mislukt overleg

Vorige maand mislukte de eerste ronde van het vredesoverleg al snel, nadat de Syrische regering een zwaar offensief had ingezet in de noordelijke provincie Aleppo, in de buurt van de Turkse grens. Dat offensief werd gesteund door de Russen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl