ANP
NOS Schaatsen

De bel gaat en De Jong komt voor het laatst voorbij

Zondagavond klonk bij een wedstrijd in Haarlem voor de laatste keer de bel voor Bob de Jong. Niet alleen voor zijn laatste rondje, maar ook voor zijn allerlaatste tien kilometer. Daarna volgde een welverdiende ereronde.

Twintig jaar lang was de 39-jarige De Jong een vaste klant op de tien kilometer. Zijn laatste legde hij - voor het oog van pers, schaatsfans en tientallen leden van zijn club Nut & Vermaak uit Leimuiden - af in 14.43,06.

  • De Jong schaatst zijn laatste rondjes
  • Volledig interview Bob de Jong

Die tijd staat in schril contrast met zijn persoonlijk record van 12.48,20 uit 2011 of de 13.01,57 waarmee hij in 2006 olympisch kampioen werd in Turijn. "Maar", stelt De Jong, "ik heb negentig keer een tien kilometer gereden en ze waren allemaal onder de vijftien minuten."

Zeven wereldtitels, een olympische titel, maar ook zilver en brons op de Spelen: een erelijst om trots op te zijn. Toch miste De Jong op momenten de erkenning. Na zijn olympische titel kwam hij zonder ploeg te zitten en vertrok hij naar Berlijn om daar te trainen. Zoals hij later ook in Calgary zijn tent opsloeg.

Want De Jong was een aparte vogel binnen de schaatswereld. Ook zijn afscheid bij een groot toernooi, eind vorig jaar bij de NK afstanden, verliep anders dan anders. Hij werd gediskwalificeerd omdat hij zijn bandje weggooide tijdens de race.

  • De indrukwekkende carrière van Bob de Jong
  • Diskwalificatie voor Bob de Jong in laatste 10 kilometer

"Ik heb altijd mijn eigen route gekozen", legt hij uit. "Het afgelopen jaar heb ik wel veel erkenning gekregen, nadat ik bekend had gemaakt dat ik zou stoppen. Deze sport zit diep in mijn hart. Ik zal volgend jaar met moeite langs de baan staan."

Jeugdtrainer?

Want wat gaat De Jong nu doen? De talentvolle schaatsertjes van zijn club die hem in Haarlem kwamen uitzwaaien, vroegen meteen of hij hun trainer wilde worden. "Een hele goeie vraag. Ik ga nog geen 'ja' zeggen, maar er wel heel goed over nadenken."

Trainen met jeugd, het is iets wat De Jong wel trekt. Zijn gesprek met de kinderen gaat verder. "Hebben jullie genoten vanavond? Ja? Er stond een beetje veel wind. Als jullie straks overdekt rijden in Heerenveen, rijdt dat zo veel lekkerder!"

Het is duidelijk. Bob de Jong heeft het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl