Studio Voetbal van 21 februari
NOS Voetbal

'Had Van Bronckhorst de keuze om 'nee' te zeggen?'

Al negen competitieduels op rij is Feyenoord zonder overwinning. En dat is schandalig, zo stelde oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal. Niet koploper PSV, nota bene nog altijd actief in de Champions League, maar de geplaagde club uit Rotterdam-Zuid was in Studio Voetbal wederom het onderwerp van gesprek.

De thuiswedstrijd tegen Roda JC (1-1) was volgens Van Hooijdonk een uitgelezen mogelijkheid om het aangetaste vertrouwen rond De Kuip weer een beetje op te krikken. Maar opnieuw ging het mis. "Vooraf werd er gehoopt op de ommekeer en dat had ook het geval moeten zijn", aldus Van Hooijdonk.

"Na afloop hoor je dan de commentaren dat er genoeg is gecreëerd, maar dat is te makkelijk. Het zag er zo onbenullig en simpel uit. Bilal Başaçıkoğlu is de verpersoonlijking van de malaise."

'Sfeer en wedstrijd waren heel timide'

Afgelopen weken werd bekend dat Dick Advocaat de club vrijblijvend zou gaan voorzien van zijn adviezen. "Van Bronckhorst voelde zich al weken waardeloos en achtte zichzelf niet in staat dit te kantelen. Onder druk wordt alles vloeibaar en het is niet gek dat de club dit doet. Van Bronckhorst en Advocaat hebben een goede band", oordeelt Arno Vermeulen.

'Feyenoord wilde Gio niet ontslaan'

"Het is iets wat niet bij hem vandaan kwam, maar heeft Van Bronckhorst de keuze gehad om 'nee' te zeggen?" vraagt Van Hooijdonk zich hardop af. "Ik weet het niet. Maar er moest iets gebeuren. Feyenoord wilde Gio niet ontslaan, net zoals PSV Phillip Cocu in zijn eerste jaar niet wilde ontslaan."

Ondanks dat Feyenoord er niet in slaagde de negatieve spiraal te doorbreken, zag Van Hooijdonk toch het positieve ervan in. "Ik ben blij voor Van Bronckhorst dat de lijn zich doorzet. Als de situatie nu was gekeerd, had Advocaat alle credits gekregen. Zo werkt het in de media."

'In deze situatie kan alleen Advocaat winnaar zijn'

Waar de sfeer in Rotterdam momenteel om te snijden is, is de stemming in Alkmaar opperbest. AZ is bezig aan een sterke reeks en die werd afgelopen weekend voortgezet met een klinkende 4-1 zege op FC Groningen, al de zevende zege sinds de winterstop.

"Als je kijkt naar het team, dan staan er negen andere spelers in, vergeleken met het team van vorig seizoen", merkt Vermeulen op. "Voor de winterstop hebben ze veel Europees voetbal gespeeld. Nu zie je dat er meer rust is en dat ze een half jaar samenspelen."

"Nu zie je een elftal waarin alles klopt. Als je kijkt naar de wisselwerking, het drukzetten op de verdedigers door spits Vincent Janssen, die twee centrale verdedigers bezighoudt. Ze spelen heel modern voetbal."

'AZ heeft een elftal waarin alles klopt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl