Clemens Meerts Hollandse Hoogte

De fractievoorzitter van de VVD in de Limburgse gemeente Maasgouw heeft de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) misbruikt om er financieel beter van te worden. Dat meldt de Limburgse nieuwssite 1Limburg op basis van een drietal uitspraken van de Raad van State. De uitspraken zijn geanonimiseerd, maar volgens 1Limburg was VVD-fractievoorzitter Clemens Meerts in deze zaken de tegenpartij.

Volgens 1Limburg vroeg Meerts namens zijn vrouw in 2014 op basis van de Wob bij zo'n 160 gemeenten buiten Limburg stukken op over de aanstelling of benoeming van burgemeesters en gemeentesecretarissen. Veel gemeenten vermoedden dat het Meerts niet om de stukken ging, maar om de vergoeding die zij moesten betalen als zij de stukken niet op tijd aanleverden. Dat leidde tot een reeks aan rechtszaken die door Meerts allemaal werden gewonnen.

Een aantal Noord-Brabantse gemeenten legden de zaak voor aan de Raad van State. Die stelde de gemeenten in het gelijk; Meerts misbruikte het recht. De gemeenten hoeven de stukken niet te leveren. 

STER reclame