Dirk Kuijt, Kenneth Vermeer en Terence Kongolo na de wedstrijd

Geen nederlaag, wel bittere pil voor Feyenoord

De komst van Dick Advocaat naar Feyenoord als adviseur heeft de Rotterdammers nog geen overwinning opgeleverd. Tegen Roda JC werd het 1-1. Daarmee kwam wel een einde aan de reeks nederlagen van Feyenoord, die is blijven steken op zeven.

Feyenoord trad ten opzichte van de nederlaag van vorige week tegen PEC Zwolle (3-1) met vier andere basisspelers aan. Eljero Elia, Michiel Kramer, Miquel Nelom en Renato Tapia hadden allen een basisplaats. Of die wijzigingen op voorspraak van Advocaat werden doorgevoerd, wilde geen van de betrokkenen bij Feyenoord bevestigen.

Feit is dat er een ander Feyenoord aan de aftrap verscheen dan de afgelopen weken. De thuisploeg heerste vooral in de eerste twintig minuten van de eerste helft. Dat gebeurde met een nadrukkelijk coachende Giovanni van Bronckhorst, die vaak en lang buiten zijn dug-out stond.

Dick Advocaat zat op de tribune in De Kuip
    Giovanni van Bronkchorst

Elia kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar hij kwam na ruim tien minuten een voetlengte tekort om de verre ingooi van Kramer tot doelpunt te promoveren. Even later dacht Kuijt de 1-0 binnen te koppen, maar doelman Benjamin van Leer kreeg een hand tegen de bal en redde fraai.

Feyenoord raakte na die sterke openingsfase het initiatief enigszins kwijt, maar vlak voor rust werd de thuisploeg toch weer gevaarlijk. Eerst tikte Van Leer een pegel van Kuijt fenomenaal over de lat. Op slag van rust was hij wel geklopt toen Kuijt uit een vrije trap van Bilal Basaçikoglu raak kopte. Dat was zijn 100ste goal in dienst van Feyenoord.

Halverwege zag het er nog goed uit voor Feyenoord na Dirk Kuijts honderdste goal
    Maecky Ngohbo scoort tegen Feyenoord

Kuijts jubileumtreffer had Feyenoord rust moeten geven, maar het omgekeerde bleek waar. Na rust liep de thuisploeg steeds verder achteruit. Wat de reden ook was, Roda werd sterker. Rydell Poepon ontsnapte na ruim een uur, maar schoot hoog over.

De 1-1 viel even later alsnog. Poepon werd bij een snelle ingooi van Roda volledig over het hoofd gezien. Hij zette voor op invaller Maecky Ngombo en de Belg, die in de slotfase tegen Ajax ook al de gelijkmaker had geproduceerd (2-2), schoot de 1-1 achter Kenneth Vermeer.

Door die gelijkmaker kon Feyenoord niet meer leunen op de verdediging. Er kwam ook een slotoffensief, maar dat leek niets op te leveren, totdat Elia in de slominuut De Kuip dacht te kunnen doen ontploffen. De aanvaller schoot van dichtbij echter keihard tegen de onderkant van de lat.