Mbo-scholieren in Rotterdam (niet de leerlingen in het artikel)
NOS Nieuws

Zo kom je aan 'gratis geld'

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

Het kan dus: 800 euro aan studiefinanciering opstrijken en wegblijven van school. Maar hoe doen scholieren dit eigenlijk? De gemeente Rotterdam heeft signalen dat er in het mbo misbruik wordt gemaakt van studiefinanciering.

Op de trappen van het Albeda College in Rotterdam staan drie jongeren die pauze hebben. Met een sigaret in de hand willen zij wel iets vertellen over anderen die deze truc uithalen. "Het is gewoon de kortste en snelste manier om geld te verdienen."

De scholieren die dit doen, komen vaak uit kansarme gezinnen. "Jongeren hebben op deze manier toch wat geld om te overleven op straat. Ze gaan gewoon naar school voor de studiefinanciering en doen daar hun andere zaken mee", zegt een scholier.

Het lijkt een makkelijke manier om toch rond te komen, zeker wanneer scholieren het moeilijk hebben met hun studie. "Als het de eerste paar maanden niet lukt op school, waarom zouden ze dan nog moeite doen als ze toch geld binnenkrijgen?"

Als je de leraren bespeelt, kun je makkelijk wegblijven.

Leerling Albeda College

De Rotterdamse mbo-scholieren weten dat hun studiegenoten later de rekening krijgen, maar volgens hen denken ze maar een paar maanden vooruit. "Ook al moet je het later terugbetalen als je je diploma niet haalt, op dit moment voelt het als gratis geld."

Volgens de scholen zou een aanwezigheidsplicht ervoor moeten zorgen dat de leerlingen niet wegblijven. In de praktijk gaat dat volgens de scholieren anders. "Als jij goed acteert en de leraren bespeelt, kun je makkelijk wegblijven."

De scholen werken met een absentiesysteem, maar volgens de leerlingen werkt dit niet. "Je gaat naar binnen en je naam wordt afgevinkt op de aanwezigheidslijst. Vervolgens zeg je dat je ziek bent, ga je naar de wc en kom je niet meer terug. Dat hebben de leraren toch niet door. Of je komt gewoon niet en als je naar school komt, vraag je of ze zijn vergeten dat je er was. Dan wordt alles weer aangepast en ben je er op papier wel geweest."

Verantwoordelijkheid

De geïnterviewde scholieren denken niet dat de school volledig schuldig is aan dit probleem. "Kijk, ik kan de school niet de schuld geven, het is gewoon het systeem. Als jij elke maand netjes je lesgeld betaalt, gaat de school echt geen melding doen bij DUO. Dan krijgen ze jouw schoolgeld namelijk ook niet."

Ook zien ze dat de school vaak te laat ingrijpt. "Je ziet heel vaak dat mensen midden in het jaar pas weg worden gestuurd omdat ze dingen niet goed geregeld hebben. Maar de school ziet al vanaf begin september wie er wel en niet naar school komen. Dan moeten ze allang doorhebben: hier is iets mis."

Fraude

"Fraude is wel een erg groot woord", zegt een van de leerlingen. "Het is gewoon de kortste en slimste manier om snel geld te verdienen. Je werkt niet in een winkel, dus dan ga je gewoon naar school. Je vinkt jezelf aan en je kan gewoon je eigen ding doen in de tussentijd."

Heeft u meer informatie over dit onderwerp, dan horen we dat graag. U kunt mailen naar Laura.Steenbeeke@nos.nl of Bas.de.Vries@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl