Mbo-school in Rotterdam
NOS Nieuws

Misbruik van studiefinanciering in het mbo

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

De gemeente Rotterdam constateert misbruik van studiefinanciering in het mbo. Wethouder Hugo de Jonge maakt zich zorgen over mbo-leerlingen die zich uitsluitend inschrijven voor opleidingen vanwege de studiefinanciering. Op die manier kunnen zij maandelijks ruim 800 euro op hun rekening krijgen, zonder daadwerkelijk lessen te volgen.

Ze moeten het geld later wel terugbetalen als ze hun opleiding niet afronden, maar dat geldt niet voor de leerlingen op de zogenoemde niveaus 1 en 2.

De afgelopen week sprak de NOS met onder anderen mbo-scholieren op het Albeda College in Rotterdam die vertellen over deze truc. "Ook al moet je het later terugbetalen als je je diploma niet haalt, op korte termijn voelt het voor sommigen als gratis geld", vertelt een van hen.

'Het is gewoon de slimste manier om geld te pakken'

"Dit deugt gewoon niet", zegt onderwijswethouder De Jonge. "Studiefinanciering is niet bedoeld als een hang-maar-op-de-bank-financiering."

Superambtenaar Marco Pastors, verantwoordelijk voor de aanpak van de armoede en de verpaupering in Rotterdam Zuid, kent het verschijnsel ook. "Ik ben geen jurist, maar ik zie dit als fraude en diefstal. Je krijgt op zo'n school geld van de samenleving om ook echt iets te leren."

Hoeveel jongeren deze truc gebruiken, weten Pastors en De Jonge niet. Ook is het niet duidelijk hoe breed dit elders in Nederland speelt. "Maar als het in Rotterdam kan, dan elders ook", zeggen beiden.

Mbo-scholen als ROC Top in Amsterdam en ROC Ter AA in Helmond zeggen het probleem te kennen, maar stellen dat het bij hen zelden of nooit voorkomt omdat ze tamelijk kleinschalig zijn en afwezigen daardoor onmiddellijk opvallen.

Volgens wethouder De Jonge is er veel op te lossen als mbo-scholen hun verzuimregistratie goed op orde hebben. Maar volgens het Albeda College in Rotterdam is dat op deze opleiding ook zeker het geval. De school reageert dan ook verbaasd op de ervaringen van onder meer Pastors.

Gift

Op universiteiten en hogescholen is de basisbeurs afgeschaft: studenten moeten alle studiefinanciering terugbetalen. Op het mbo is dat anders. Hier wordt voor iedereen van 18 jaar en ouder de studiefinanciering van 267 euro omgezet in een gift als je je diploma haalt, en daar heb je tien jaar voor. Op niveau 1 en 2 is de basisbeurs altijd een gift.

Daarnaast kunnen leerlingen per maand een aanvullende beurs van maximaal 357 euro krijgen als hun ouders weinig verdienen. En zij kunnen een lening sluiten van 178 euro tegen een rente van 0,01 procent. Bij elkaar kunnen zij zo 802 euro per maand binnenkrijgen. Daar komt nog een ov-kaart bij. Het lesgeld is 1131 euro per jaar.

Heeft u meer informatie over dit onderwerp, stuur dan een e-mail aan Laura.Steenbeeke@nos.nl of Bas.de.Vries@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl