Syrische vluchtelingen in Turkije
NOS Nieuws

Assad: mensen vluchten voor IS, niet voor ons

De Syrische president Assad heeft in een interview gezegd dat zijn regime niet verantwoordelijk is voor de grote vluchtelingenstroom uit zijn land. Vooral Islamitische Staat en andere rebellengroepen, die Assad ook steevast aanmerkt als terroristen, zouden mensen verjagen.

In een gesprek met de Spaanse krant El País voegde Assad eraan toe dat de meerderheid van de mensen die in door terroristen gecontroleerd gebied wonen, zijn gevlucht naar gebieden die onder de regering vallen. "Als ze voor de regering zouden vluchten, waarom komen ze dan naar ons toe?"

Syrische president Assad: mensen zijn op de vlucht voor terroristen

Van de wapenstilstand die vorige week tijdens de internationale conferentie in München was afgesproken, is nog niets terechtgekomen. Elke dag wordt er zwaar gevochten. Het regime van Assad is met Russische luchtsteun en steun van Iraanse grondtroepen en troepen van Hezbollah bezig aan een offensief.

Assad zegt een staakt-het-vuren te willen respecteren, maar tegelijkertijd het hele land te willen terugveroveren en de oorlog te winnen. "We hebben Aleppo bijna in handen. Daarna moeten we in principe ook de rest heroveren", zegt Assad. "Maar we zijn nog op meer dan tien fronten aan het vechten."

Weinig optimisme

De Amerikaanse minister Kerry heeft met zijn Russische ambtgenoot Lavrov in grote lijnen een akkoord bereikt over een nieuwe wapenstilstand in Syrië. Veel optimisme is er niet. Gisteren liet VN-gezant De Mistura zich nog negatief uit over de kansen op een wapenstilstand.

De presidenten Obama en Poetin zullen op korte termijn via de telefoon de toestand in Syrië bespreken.

Volgens de VN zijn inmiddels zeker vijf miljoen Syriërs op de vlucht geslagen. Zo'n 260.000 mensen zouden door de burgeroorlog zijn gestorven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl