NOS Nieuws

Kerry eens met Lavrov over bestand in Syrië

'Wapenstilstand is dichterbij dan ooit'

De Amerikaanse minister Kerry heeft met zijn Russische ambtgenoot Lavrov in grote lijnen een akkoord bereikt over een wapenstilstand in Syrië. Kerry maakte dat bekend in de Jordaanse hoofdstad Amman, waar hij via de telefoon sprak met Lavrov.

Kerry zei dat een provisorische overeenkomst is bereikt over een staakt-het-vuren, dat in de komende dagen kan ingaan. Amerikaanse en Russische diplomaten zullen het akkoord nu voorleggen aan de verschillende partijen in het conflict. Het voorstel moet nog wel worden uitgewerkt, zei Kerry.

De presidenten Obama en Poetin zullen op korte termijn via de telefoon de toestand in Syrië bespreken.

Gisteren liet VN-gezant De Mistura zich pessimistisch uit over de kans op een wapenstilstand. Hij zei dat hij er niet op rekent dat hij alle betrokken partijen aan de onderhandelingstafel krijgt.

Assad

President Assad van Syrië heeft laten weten dat hij bereid is tot een wapenstilstand, op voorwaarde dat "de terroristen" - zoals hij tegenstanders van het regime noemt - het bestand niet gebruiken om hun positie te verbeteren. Ook zouden ze geen hulp meer mogen krijgen van andere landen.

In München bereikten de Verenigde Staten, Rusland en de landen in de regio begin deze week een akkoord over een bestand in Syrië, dat afgelopen vrijdag had moeten ingaan.

De rebellengroeperingen in Syrië willen zich alleen aan een bestand houden als het gecombineerde offensief van Syrië en Rusland ophoudt, de blokkades van steden worden opgeheven en hulpgoederen worden doorgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl