Bush maakt zijn afscheid bekend AFP

Jeb Bush stapt uit de race om het Amerikaanse presidentschap. Nadat hij ook bij de derde Republikeinse voorverkiezingen een pover resultaat had geboekt, maakte hij zijn besluit bekend. 

"De mensen van Iowa en New Hampshire en South Carolina hebben gesproken", zei hij in een emotionele toespraak. "Ik respecteer dat besluit en stap dus uit deze verkiezing."

Bush was ooit de gedoodverfde kandidaat van de Republikeinen, maar hij wist niet om te gaan met de onorthodoxe campagne van Donald Trump, die hem ook in South Carolina ver voor bleef. Zelfs de hulp van zijn broer, oud-president George Bush, en een bankrekening van 150 miljoen dollar mochten niet baten.

Nek-aan-nekrace 

Bush kreeg in South Carolina slechts zo'n 8 procent van de stemmen. Daarmee bleef hij ver achter bij de winnaar Donald Trump, die 33 procent van de stemmen kreeg. Trump stond ook al ver voor in de peilingen. 

In zijn afscheidsspeech noemde Bush Trump niet bij naam, maar hij leek wel een sneer naar hem uit te delen. "Het Amerikaanse volk moet het presidentschap toevertrouwen aan iemand die begrijpt dat je in dat ambt een dienaar bent, geen meester. Iemand die het met eer en fatsoen zal doen."

Bush geëmotioneerd

Marco Rubio eindigde nipt op nummer twee. Hij bleef met zo'n duizend stemmen voor op Ted Cruz. Beide senatoren kregen zo'n 22 procent van de stemmen.

De twee andere kandidaten, Ben Carson en John Kasich, bleven beiden op veel lagere percentages steken. Daarom zal de druk op hen groeien om ook uit de race te stappen.

Marco Rubio nam alvast een voorschot op het vertrek van zijn twee rivalen. "Het gaat nu nog om drie mensen, en onze campagne zal de beste mensen bij elkaar brengen."

Voor Trump is een overwinning in South Carolina belangrijk, omdat het de eerste staat in het Zuiden van de VS is waar werd gestemd. Hier moest hij bewijzen dat hij ook voldoende evangelische christenen voor zich kon winnen. 

Volgens exitpolls waren veel kiezers voor een tijdelijk verbod op moslim-immigranten. Dat is een van de pijlers waarop Trump campagne voert.  

"Het is niet makkelijk om presidentskandidaat te zijn", zei Trump in zijn overwinningsspeech. "Ze doen moeilijk, vals en hatelijk over je. Maar als je wint, is het prachtig."

Trump won eerder al de verkiezing in New Hampshire. In Iowa werd hij nipt verslagen door Ted Cruz.

STER reclame