Clinton claimt de overwinning in Nevada AFP

Hillary Clinton heeft de voorverkiezing in de staat Nevada gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld, heeft ze een voorsprong van 53 tegen 47 procent op haar rivaal Sanders. Door de hoge opkomst loopt het tellen van de stemmen uit

Clinton was maandenlang de gedoodverfde winnaar in de staat, maar door de uitstekende resultaten van Sanders bij de eerste voorverkiezingen stond ook een overwinning in Nevada op het spel. Sanders won de voorverkiezingen in New Hampshire en in Iowa liep het uit op een nek-aan-nekrace, wat werd gezien als een morele overwinning voor Sanders.

De eerste twee staten hebben een voornamelijk blank electoraat. In Nevada kon Clinton rekenen op meer steun bij zwarte en Latino kiezers. Als ze hem overtuigend had weten te verslaan in Nevada, zou dat zijn momentum hebben kunnen breken. 

Wind in de rug

Door groeiende steun onder jongere kiezers wist Sanders het Clinton echter toch moeilijk te maken. Clinton wist vooral te winnen door de steun onder oudere kiezers, die vaker de moeite nemen om te stemmen in voorverkiezingen.

"We hebben de wind in onze rug", zei Sanders in een toespraak tegen zijn aanhangers. "In Iowa stonden we 50 procent achter, in New Hampshire 30 procent, in Nevada stonden we ook ver achter. Maar onze boodschap spreekt mensen aan."

Gevecht gaat door

Clinton werd bij haar overwinningsbijeenkomst vergezeld door haar echtgenoot, oud-president Bill Clinton. "Het gevecht gaat door", zei ze. "De toekomst die we willen ligt voor het grijpen."

Komende week houden de Democraten hun verkiezing in South Carolina en trekken de Republikeinen naar Nevada. Daarna volgt op 1 maart Super Tuesday, waarop twaalf staten naar de stembus gaan.

STER reclame